От х:

Днес в x:

В Лондон обвиниха Москва в шантаж и КГБ-изъм

Британските вестници продължават да следят скандала между Москва и Лондон по повод дейността на Британския съвет в Русия.

Вестник "Файненшъл таймс" нарича Съвета "културна пешка в политическа игра". Вестникът намира за необичайно рязък езикът, с който външният министър Дейвид Милибанд окачестви в британския парламент действията на Русия срещу регионалните представителства на Британския съвет на своя територия.
Милибанд определи поведението на Москва като "недостойно за една велика страна" и като "петно върху репутацията й".

Британският съвет реши да прекрати дейността на регионалните си офиси в Санкт Петербург и Екатеринбург, защото се притесни за съдбата на свои руски сътрудници, които бяха привикани на разпит в руските служби за сигурност. Разпитът е засягал законността на дейността на Британския съвет в Русия, подробности от личния живот на сътрудниците му и дори "състоянието на домашните им животни".

"Файненшъл таймс" описва историята на проблема със статута на Британския съвет, който започна да се усложнява още през 2004 г., когато противникът на Кремъл Борис Березовски намери убежище във Великобритания. Последното изостряне на двустранните отношения настъпи около делото за убийството на британска територия на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, припомня вестникът.

В. "Дейли телеграф" коментира, че за нация, която твърди, че иска по-добри отношения със Запада, правителството на Владимир Путин показва това по странен начин. Има твърде малко съмнение, че последните събития са опит да бъде накарано британското правителство да се откаже от опитите си да извоюва екстрадирането на наскоро избрания за руски депутат Андрей Луговой, който е основен заподозрян в убийството на Литвиненко, отбелязва вестникът.

Не е ясно как може да се поставя знак за равенство между работата на едно културно учреждение и убийството на руски дисидент в Лондон, но посланието на руския външен министър Сергей Лавров към посланика на Великобритания в Москва сър Тони Брентън беше, че ако Великобритания се откаже от опитите си да съди Луговой, тя ще може да възобнови културната си дейност в Русия без повече пречки. Подобен явен шантаж едва ли ще мине пред британското външно министерство, изтъква изданието.

"Всъщност двете страни са заинтересовани да поддържат добри двустранни отношения. През 2007 г. Великобритания беше най-големият инвеститор на руските пазари, а пък Лондон стана втори дом за новата класа милионери от Путинова Русия. Как ще оцелее руският елит, ако бъде прекъснат достъпът му до елитните лондонски магазини и заведения? Или ако децата им престанат да посещават елитните английски училища, където има опасност английският да стане втори език след руския?", пита "Дейли телеграф".

Вестник "Гардиън" пише, че в този конфликт Москва прилага "класическа тактика на КГБ". "Кумулативният ефект на подобен род кризи изостря отношението към Русия и в Европейския съюз.

Известно е колко сложно се постига единство в ЕС, обаче руските тайни служби постигат големи успехи в тази неизпълнима задача", коментира вестникът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини