От х:

Днес в x:

Пастата за зъби - между рекламата и реалността

Според рекламата съвременната паста за зъби трябва да има поне една от следните характеристики: да избелва зъбите, да заздравява венците, да освежава дъха с тройна сила или да действа по време на сън.

Но в рекламата не се посочва изрично, че най-добрият начин да изберем подходящата за нас паста е като се консултираме със стоматолог и че тя трябва да се употребява в определени дози.

Все още има хора (около 3%), които изобщо не си мият зъбите. Всички останали полагат определени грижи за хигиената в устата.

Пастата за зъби е многофункционален продукт, който предпазва венците и зъбите от болести, избелва, намалява наслагването на зъбен камък и дори се бори с лошия дъх. Практически всеки производител предлагат специална паста за пушачи, за деца, за хора с чувствителни зъби.

При желание цялото семейство може да си избере една паста с комплексно въздействие, която действа не само през деня, но според твърденията на производителя дори и през нощта.

В действителност пастите за зъби не притежават лечебни свойства. Главната им функция е хигиенна. Повечето пасти почистват и освежават зъбите и дезодорират устната кухина, но нито една не може да замени стоматолога. Универсални пасти, подходящи за всеки и предпазващи 24 часа от всички заболявания, също не съществуват.

Много хора не се замислят за това, че пастата за зъби не е толкова полезна, колкото твърдят производителите. Последните акцентират върху витамините в състава на продукта, но премълчават за консервантите, вкусовите пълнители и повърхностно активните вещества, благодарение на които пастата става пенлива и приятна на вкус.

Почти всички съвременни и модерни пасти съдържат абразиви, които обаче изтриват емайла и затова някои стоматолози дори смятат, че пастата трябва да се използва само сутрин, а вечер миенето да става само с помощта на четката (т.е. без паста).

Повечето пасти съдържат натриев лаурилсупфат (SLS), който способства за образуването на пяна. Изследователи от медицинския колеж към университета на щата Джорджия скоро установиха, че това вещество е потенциален канцероген, а дори много малко количество от него, попадайки в организма, може да доведе до сериозно заболяване на очите - катаракта.
Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини