От х:

Днес в x:

Двуцифрен ръст на ИТ пазара у нас и през 2008

Най-голям бизнес се очертава при лаптопите, според CBN
2008 ще бъде поредната добра година за ИТ пазара в България, твърди агенцията за информация, проучвания и анализи CBN-Pannoff, Stoytcheff & Co.
Логиката на пазара сочи, че ръстът на ИТ доставките в евро през 2008 следва да е дори по-голям от този през 2007 и отново да достигне двуцифрен резултат, прогнозират анализаторите.
Най-големият пазар се очертава този на преносимите компютри, като CBN очаква доставките на маркови машини в стойност да надхвърлят 200 милиона лева.
Втори по големина пазарен сегмент се очертава пазарът на монитори. Прогнозата на CBN е, че през 2008 доставките на монитори в България ще надхвърлят 100 милиона лева.
Пазарът на печатащи устройства ще е третият по големина с очакван сравнително слаб ръст, следван на много малка дистанция от устройствата за съхранение на данни – оптика и дискове.
CBN очаква общата стойност на доставките на компютърен хардуер да надхвърли в голяма степен 750 милиона лева, което би означавало средно над 100 лева на жител на страната.
Въпреки очакваните добри резултати обаче някои проблеми в ИКТ бизнеса продължават да се задълбочават, предупредиха от CBN. Най-сериозни проблеми остават кадрите, ценообразуването на ИТ услугите, сравнително ниските маржове, междуфирмените отношения и задлъжнялост и нелоялна конкуренция.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини