От х:

Днес в x:

Български успехи по света

За някои от нашите сънародници по света 2007-а ще се запомни като една успешна година. Най-необикновеният пример са откритията на българския астроном Георги Мандушев. Той работи в Аризонската обсерватория "Лоуел" в САЩ. Името му се появи два пъти в световните новини - заради две новооткрити планети от групата ТРЕЗ.

Едната от тях - ТРЕЗ-3 - е най-голямата откривана някога планета и е на разстояние 800 светлинни години от Земята.

"Бих казал с гордост, че лично съм я открил – казва Георги Мандушев. - Работя заедно с още колеги с различни специалности, но все пак, имам водеща роля в нашия екип. Планетите се наричат така на името на международна мрежа ТРЕЗ, в която работим съвместно с още две големи обсерватории - на Канарските острови и в Калифорния, в планината Палмар. Участвам и в други международни проекти - например в "Мисия Кеплер", която ще стартира през тази година. Когато започнах работа в обсерваторията "Лоуел", моята задача беше да развия нови методи за откриване на нови планети. Много време посветих на това да разработя програма, която да даде възможност на един нов телескоп да открива нови планети. Опитът ми от България беше много полезен. Там се занимавах с фотометрия в Катедрата по астрономия в Софийския университет и с теоретична работа. Знанията от работата ми там бяха неоценима основа за това, което работя сега. По-късно специализирах и преподавах в Канада и САЩ. Там често съм чувал, че българските астрономи са ценени в много страни по света. Колеги от България работят в обсерватории в САЩ и в Южноевропейската обсерватория, базирана в Чили, а също и в различни европейски страни - в Германия и Полша например. Поддържам контакти и с доста колеги в България. Събрахме се в София преди две години, когато празнувахме 100 годишнина на Астрономическия факултет в Софийския университет."

Името на 23-годишния българин Боян Бенев се появи като №1 в класацията "Млади мениджъри на годината" във Великобритания, проведена от списание "Старт йор бизнес". Боян е роден в България, но още когато е 6-годишен, родителите му заминават на работа в Обединеното кралство. И двамата са икономисти. На 13 години Боян разработва училищен проект за развитие на малък бизнес. Тази година той завършва икономика в Лондон и започва собствен бизнес. Така на 23 години Боян стига до първото място в топ-листата на най-успешните млади мениджъри във Великобритания за 2007.

"По e-mail ме потърсиха от списанието и ме попитаха дали съм съгласен да ме включат в тази класация – разказва той. - Казах им ОК. След време, когато отворих списанието, в първия момент помислих, че не са ме включили, защото на първите две страници бяха представени други участници и малко се ядосах. Но като обърнах на следващата страница, видях, че аз съм представен като № 1 в класацията. Не знам от къде са научили за мен. Може би са чули за нашите проекти за обучение на ученици как биха могли да започнат свой малък бизнес. А и в интернет може да са открили статии за мен. Малко съм учуден наистина, че са ме класирали на първо място, защото моята фирма е съвсем нова. Това е брокерска фирма, която съдейства на големи инвеститори от Великобритания да инвестират в имоти в България. Може би за класацията са взели предвид необичайната идея и специфичния ми начин на работа."

Годината завърши с особен успех и за други двама млади българи - модните дизайнери Биляна и Петър Пелови - на 26 и на 27 години. Биляна тръгва от България с университетско образование по моден дизайн, а Петър започва с образование по мениджмънт. Но съвместната работа ги превръща в дизайнерски тандем и семейство. Те работят във Виена от четири години и откриха там своето дизайнерско ателие за висша мода "Бипоне". Още в началото успяват да спечелят австрийска награда за млади дизайнери. Бяха класирани сред 11-те австрийски дизайнери, избрани измежду 1800, за да представят Австрия в модния конкурс "11 метра мода" по повод Европейското първенство по футбол през 2008 в Австрия и Швейцария.

"Ние идваме от България и не е лесно да се докажем на австрийския моден подиум, защото тук хората не знаят много за страната ни – казва Петър. - Но приемането на България в ЕС даде възможност на много български творци да докажат своя талант на международна сцена. Нашата мечта е да излезем на световния моден подиум - да представим наши колекции в Милано, Париж, Лондон, Токио."

Източник: ide.li

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини