От х:

Днес в x:

„Ангелски гласчета“ пяха на фестивал за църковни и православни песнопения

    За осма поредна година на 7 май Вокалната група „Ангелски гласчета“ от  най- голямото ОУ Св. Св. Кирил и Методий“, град Кърджали взе участие в Международния фестивал за църковни и православни песнопения и духовни песни“Осанна във висините!“, под мотото“…..оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…“/Мат., 19:14/ в храма“Св. Мчца Параскева“, град София.

    Фестивалът  е с  подкрепата на Светия синод на БПЦ, Софийската митрополия, МОН, Министерството на културата, Столична община, РИО София- град, НДФ „13 века България и др.

     Този проект  и воден от убедеността, че духовния поглед на децата, а и на цялото общество, трябва да се обърне към християнските ценности и че музиката е най- прекия път към Бога,сърцата и душите на хората.

    Фестивалът е с изключителен характер, защото единствен у нас дава възможност на стотици православни християнчета от цяла България заедно да възхваляват Бога по  купола на храма. Броят на таз годишните участници е над 500 изпълнители на различни хорови формации, вокални групи и индивидуални изпълнители.  Фестивалът бе открит  от председателя на фондация „Дарби“ г-жа Бистра Илиева, която каза, че не само искаме децата да влязат в храма да пеят, но искаме чрез песента да се докоснат до нашата религиозна култура, да добият своите знания  за това, че националното самосъзнание е най- важното и да ги вдъхновим да бъдат добри хора, след което  бе направен  водосвет. 

    Самият празник бе открит от невероятното  хорово изпълнение на  хор на Софийската духовна семинария“Св. Йоан Рилски“. Представиха се 23 състава. Между изпълнителите бяха деца от различни възрастови групи.

    Децата от Вокалната група „Ангелски гласчета“ от ОУ Св. Св. Кирил и Методий“, град Кърджали направиха голямо впечатление на организаторите  и всички присъстващи със своето чудесно изпълнение.

    Вокалната група се представи с  духовната песен  „Христос воскресе, радост донесе“, и църковнославянските песни – Воскресни тропари „Благословен е си Господи“, „Богородице Дево радуйся…“ и „Евангелски текст“.

    Горди сме да споделим, че отличното представяне на нашия хор  в осмото си  поредно  участие на фестивала  бе отразен  по Националната телевизия на канал 1. 

    Молитвените песнопения бяха подготвени  и реализирани от диригент г-жа Гроздана Терзиева.

    Ръководителят на групата  е старши начален учител г-жа  Павлина Митрева.

    Вокалната група „Ангелски гласчета“ от ОУ Св. Св. Кирил и Методий“, град Кърджали бяха посрещнати   с особено голямо внимание от Директора на училището госпожа Лиляна Янкова, която получи  поздравителен адрес от инициатора и председателя на фондация „Дарби“ г-жа Бистра Илиева.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини