От х:

Днес в x:

Докладвахме на министъра на туризма, че Хасково страда от липсата на екскурзоводи с турски

    Развитието на една от най-големите туристически забележителности на Хасковска област -Александровската гробница е трудно поради липса обучени екскурзоводи с добри познания по чужди езици. Това докладва пред министъра на туризма Николина Ангелкова шефът на Туристическия информационен център в града Катя Гагова. Тя даде пример със ситуация преди дни, при която голяма група турски туристи искали да посетят уникалния некропол, но настоявали и на достъпен за тях език да бъдат разказани и любопитните факти около Музея на тракийско изкуство. В Хасково обаче нямало на разположение гид, който да свърши работата.

    Гагова поиска още, съдействие от министерството на туризма за пренасочване на международни спортни състезания и туристически изложения към хасковско, с цел те да доведат повече хора в пограничния регион, а това да развива региона и като туристическа дестинация. „Лоша инфраструктура до туристическите обекти, липса на велоалеи за развитието на велотуризма и на екопътеки за развитието на пешеходния туризъм“, са други от проблемите, които Гагова начерта в Хасковска община пред министъра.

    Министър Ангелкова поясни, че воденото от нея ведомство ще подкрепя всякакви инициатива за развитие на туризма, но те трябва да бъдат изградени като стратегии в самите региони.

    Тя се среща с представители на туристическия бранш от областта и местните управи в областната администрация.

    Пред браншовиците министърът посочи, че предстои до средата на май да бъде внесен в МС Законопроект за изменение и допълнение в Закона за туризма, в част от който ще бъде предложено хотелските администрации, НАП и МВР да бъдат свързани в единна информационна система.

    На срещата директорът на местната Професионалната гимназия по туризъм Пенка Георгиева постави въпроса за необходимостта от повишаване на единния разходен стандарт в училищата, където се изучават професии, свързани с туристически бранш. Според нея, голям проблем за липсата на достатъчно квалифицирани кадри в туристическия бранш у нас е разминаването в учебните планове на професионалните училища с това, което очаква и изисква в последствие бизнеса.

    В отговор министър Ангелкова посочи, че предстои провеждането на съвместна Кръгла маса с МОН и МФ по темата.

    Кметът на Димитровград Иво Димов предложи общините в непосредствена близост до Пловдив да бъдат включени във форум, на които да имат възможността да предоставят свои туристически пакети във връзка с предстоящите през 2019 година инициативи, свързани с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата.

    Димов посочи, че с колегата си- кметът на Пловдив Иван Тотев вече са обсъдили идеята като резонна. След три години в Пловдив се очакват десеткихиляди туристи и гости. Част от тях могат да бъдат настанени в Хасково и Димитровград, например , тъй като пътуването им по АМ „Марица“ за инициативите в Пловдив е от порядъка на 30-40 минути. Освен това, така ще се стимулира и популяризирането на туристическите -природни и археологични забележителности на тези райони.

    Областният управител на Хасково Станислав Дечев, посочи пред министър Ангелкова, че е добре да бъдат поставени табели още по тпътя за Маказа към туристическите обекти в Хасково, което с оглед на предстоящия летен сезон, ще доведе доста туристи и на наша територия.

    По въпроса за хода на конкурса за новото лого на България и качествата на стигналите до финал 7 предложения, министърът посочи, че конкурсът не струва нито лев на ведомството. Ангелкова обясни обаче, че ако се стигне до избор на лого все пак, Министерството ще плати 10 000 лева. Сумата е за авторските права, поясни тя.

    Финалистите -графични предложение за лого на България са седем. Те са подбрани от професионалното жури от Националната художествена академия и Съюза на българските художници.

    Предстои да се проведе и жребий, в присъствието на нотариус, за определяне представителите на бранша и медиите, които ще участват в широкото жури и ще направят финалния избор на нова туристическа графична визия на България в края на април. Общественото жури включва още представители на Министерството на туризма и на Българската асоциация по маркетинг, Българската асоциация на комуникационните агенции и Българската асоциация на ПР агенциите. 

    Мая Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини