От х:

Днес в x:

Астрономическата обсерватория Рожен чества 35 години

Национална астрономическа обсерватория Рожен стана на 35 години. Най-големият астрономически комплекс на Балканите – Националната Астрономическа Обсерватория Рожен, официално е открит на 13 март 1981 г.

За тези 35 години, по официални данни от Обсерваторията са публикувани над 1400 научни публикации и са защитени повече от 60 докторски дисертации.

По данни на световните бази данни за научна литература, в периода 1996 – 2014 г. България се нарежда на 39-то място от 163 страни по публикационна активност и качество на научните публикации в областта на астрономията и астрофизиката.

Всяка година стотици ученици и студенти от България и чужбина добиват практически умения в областта на астрономията, ползвайки телескопите в Обсерваторията по време на практики и школи. Посетителите са хиляди, като много от тях за първи път се докосват до магията на звездното небе.

„Изключително съм щастлив да бъда част от това събитие и то само няколко седмици след стъпването ми в длъжност. Миналата година на честването на 25-години Телескопа Хъбъл станахме свидетели на огромен интерес към астрономията от толкова млади хора. Салонът беше препълнен и се надявам, че и тази година ще бъде така. Отправям покана към всички, които обичат астрономията и науката като цяло, да бъдат гости на нашето събитие в понеделник“, коментира новия директор на ИА с НАО към БАН проф. д-р Евгени Семков.

На 18 април 2016 г. от 18.00 часа в Големият салон на БАН (ул. „15-ти ноември” №1, гр. София) ще се проведе честване на 35-годишнината на НАО Рожен с вход свободен.

Програмата включва презентация „Под небето на Родопите” на проф. Илиан Илиев, посветена на историята и достиженията на Обсерваторията, премиера на документалния филм “Поглед към звездите” на режисьора Христина Вардева, заснет през 2014 г. в НАО Рожен, и музикално изпълнение на рок група КОНТАКТъ, чийто членове са астрономи и със специалното си представяне ще докажат всестранно развитите заложби на младите български учени.

Гостите на събитието ще могат да разгледат и изложба на постери, посветени на НАО Рожен. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини