От х:

Днес в x:

Ромите във Виница отбелязаха 8 април

    С веселба, програма и конкурс ромите от първомайското село Виница отбелязаха деня на ромите. 1/3 от населението му се самоопределя като ромско, но 8 април се отбелязва за пръв път.

    Тържеството за Световния ден на ромите в село Виница започна подобаващо с химна на република България и приветствие от кмета Тодор Тодоров. Той най-напред обясни защо и кога е избрана датата 8 април, че това е ден за преклонение пред паметта на жертвите от Холокоста. Кметът отбеляза, че ромските празници в много отношения приличат на българските и европейските християнски празници, но се отличават по своя темперамент и колорит. Той пожела здраве и късмет на ромите и техните семейства и обеща да им помага с каквото може както е правел до сега

    Към днешния 8 април Тодоров твърди, че основните битови проблеми в селото са решени, ромските деца посещават училище, кражбите и нарушенията на обществения ред са сведени до минимум. „Нашите хора са работливи – каза кметът - Проблем за общността остава единствено липсата на работни места. 

    parvomai.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини