От х:

Днес в x:

Да за Димитровград за реформите във ВиК сектора: Ще защитаваме интересите на хората!

Реформите във ВиК сектора и вариантите за присъединяване на Димитровград към ВиК асоциацията коментираха на пресконференция днес общински съветници от групата на "Да за Димитровград". Според тях, ако Димитровград се присъедини към Асоциацията това ще доведе до скок в цената на водата. 

"ВиК-Димитровград сега работи на печалба, не сме съгласни при присъединяване да плащаме загубите на ВиК -Стамболово или ВиК -Хасково", заяви председателят на съветническата група Стефан Венков. Ще се борим за интересите на хората от Димитровград, защото сме избрани от тях, заяви още той.

Предстои двойно увеличение на водата, ако станем част от Асоциацията припомни и Диян Георгиев от "Да за Димитровград". Напомни, че са алармирали за проблема още преди 3 месеца. В годините напред ще има още увеличение в цената на водата, смята Георгиев.

"Става дума за поетапно вдигане на цената до 2030 г. на ниво от 4,75 лв. за кубик. В момента печалбата на ВиК - Димитровград е около 80 000 лв. годишно, а при скок на цената всеки може да си направи сметка, колко ще постъпват в дружеството. При тези пари, които ще влизат във ВиК, много по-бързо сами ще си оправим мрежата по селата и в града, защото ще си останат при нас. Никой не казва какво ще стане с общинския дял от 49 % във ВиК и кой ще прибира дивидентите", каза Георгиев.

Решаването на проблема е много лесен, смята съветникът Стефан Димитров. Според него, може да бъде направено така, че областта да не загуби европейски пари.

"Трябва да бъде направена промяна в закона, така че Комисията за енергийно и водно регулиране да може да определя две различни цени на водата за един и същ оператор в зависимост от населеното място. Изцяло в правомощията на държавата е да реши проблема така, че и община Димитровград да получи евросредства и да не се вдига цената на водата", заяви Стефан Димитров.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини