От х:

Днес в x:

Колко са бащите "рогоносци"?

Въпреки разпространените предразсъдъци изключително малко мъже са отгледали деца, на които не се явяват биологични родители и не знаят за това.

Рядкото явление на извънбрачно бащинство оспорва хипотезата на биолозите за еволюционната полза от безредните полови връзки. Откритието е представено в сп. Ecology & Evolution.

Когато започнал да се занимава с този въпрос, белгийският биолог Маартен Лармюзо използвал цифрите, които обикновено се дават в научнопопулярната литература – 10-30 процента от децата са от "неочаквани" бащи. Но тези показатели предизвикали съмненията на учения.

Лармюзо и колегите му започнали да търсят други източници на данни, обработвайки страничните резултати от различен род медицински изследвания. Освен това учените взели исторически сведения (за да проверят хипотезата за голямата разпространеност на извънбрачните деца в епохата, когато още не се били появили съвременните контрацептивни средства).

Извънбрачното бащинство било установявано по несъвпадащите генотипи на Y-хромозомата, наследявана по бащина линия. Освен това учените сравнявали вариациите в Y-хромозомите и фамилиите, получени от бащите. Изследването на народността на догоните (Мали) с използването на тези методи посочило честота на "чужди" деца от 1,8 процента.

Още по-точно изследване, основано на гражданското състояние във Фландрия, установило, че на тази територия в последните 500 години едва 1-2 процента от децата се раждали от други бащи. Сред африканерите в ЮАР този показател бил 0,9 процента, сред каталонците – 0,6-1,7 процента.

"Рядкостта на родените след изневяра деца в съвременните и древните общества поставя под въпрос популярната сред биолозите идея, че жените „кръшкат“, за да получат добри гени за своето потомство“, резюмира Лармюзо.

През 2015 година социолозите са разкрили две основни причини на съпружески изневери. В първата категория на изневеряващите се отнасят хора, на които им е омръзнал половият живот с партньора. Те участват в дълготрайни отношения и им се иска да изпробват нещо ново.

Втората категория са нещастни в брака хора. Те не изоставят своите партньори по очевидни причини (общи деца, финансова зависимост), но търсят емоционално стимулиращи отношения настрани.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини