От х:

Днес в x:

БСП-депутатка ощетила държавата с 1.3 млн. лв. от договор с "Литекс Комерс"

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал да бъде снет имунитетът на депутатката от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова. Искането е внесено днес в Народното събрание, съобщават от държавното обвинение.

Причината за настояването за сваляне на депутатския имунитет на Бъчварова са събрани доказателства, че е нанесла голяма финансова вреда на Селскостопанската академия. Като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия Светла Бъчварова съзнателно е сключила неизгодна сделка. Именно от тази сделка е произлязла значителната вреда за академията – в размер на 1 326 671,36 лева.

От прокуратурата поясняват, че случаят е особено тежък. Доказателствата са били събрани по досъдебно производство на Софийската градска прокуратура.

Това, че Светла Бъчварова е народен представител и се ползва с имунитет представлява законова пречка за наказателното преследване. Обвинител номер 1 е сезирал Народното събрание, тъй като е органът, който може да разреши възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от Бъчварова престъпление.

От държавното обвинение припомнят, че Селскостопанската академия е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост. Академията е юридическо лице на бюджетна издръжка и второстепенен разпоредител с бюджетни средства  към Министерство на земеделието и храните.

Светла Бъчварова – Пиралкова е била председател на Управителния съвет на академията от 4 юли 2008 г. до 28 юни 2011 година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини