От х:

Днес в x:

МОН отпуска пари за компютри на училища и детски градини

Около 200 български училища ще имат възможност да получат финансиране за нови компютри по програма на МОН, съобщиха от Министерството на образованието и науката.  

Министерството предлага разширяване на започналото през 2015 г. въвеждане на високи технологии в образованието с включване и на детските градини в националната програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“.

Проектът е публикуван за обсъждане на електронната страница на МОН.

Планира се в 30% от яслите и детските градини да бъдат внедрени модерни технологии в образователния процес, като бъдат обучени 10%  педагогически специалисти, посочват от МОН.

Ще бъде осигурена интернет свързаност на всички училища, уверяват от министерството.

Програмата ще подкрепя проекти за внедряване на различни иновации –смарт класни стаи, управленски информационни системи, видеообучение и др. – в 20 пилотни училища.

За целта е предвиден бюджет от 7 500 000 лева.

Една от целите на програмата е осигуряване на единна опорна високоскоростна мрежа между 28 регионални комуникационни центъра, което да позволи в един момент всички училища и детски градини да се включат към най-близката точка на мрежата. Така те ще получават надежден достъп до образователни и административни услуги, електронно съдържание, интернет и т.н.

Статистиката за последните години показва, че по-малко от 35% от училищата разполагат с техника на средна възраст по-малко от 5 години в компютърните кабинети.

Общата цел на програмата е подобряване на качеството и работоспособността на компютърните кабинети и възможностите за електронно обучение, достъп до съвременни информационни и комуникационни технологии, внедряването на съвременни методи за електронно обучение в системата на предучилищното и училищно образование.

Пред  първата година на пилотния проект бяха включени 40 училища.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини