От х:

Днес в x:

Разкриха тайната на сключените вежди и оплешевяването

Гъста и черна, нежна и руса или къдрава и червена: човешката коса се отличава с разнообрзани форми и цветове. Новопроведено изследване идентифицира 10 нови генетични вариации, които влияят на външния ни вид – включително гените, отговорни за побеляването на косата и вида на брадата и веждите.

Разнообразието при човешката коса не е интересно единствено от козметична гледна точка- то дава информация и за еволюцията. Косата определя социалния статус, здравословното състояние и плодовитостта, тя регулира и телесната темпуратура.

Окосмяването на тялото също варира в широки граници при хората.

Въпреки, че предишни изследвания идентифицираха гени, отгворни за мъжката плешивост, цвета на косата степента и на чупливост, те бяха фокусирани основно върху населението на Азия и Източна Азия.

За да задълбочат изследването, Каустуб Ахикари и колегите му от University College, Лондон събрали проби от над 6 000 души от Бразилия, Колумбия, Чили, Мексико и Перу. Мострите принадлежали на хора със смесен европейски, африкански и американски произход. Последната група първоначално мигрирала от Източна Азия. “Бихте предположили, че тези хора ще се характеризират с доста допълнителни вариации на гени. ”, казва Адхикари.

Изследователите категоризирали доброволците по цвят, форма и тип на окосмяването върху скалпа и лицето, взели и кръвна проба, така се снабдили с стотици хиляди вариации на отделни генетични кодове. Свързването на тези вариации с определени физически характаристики разкрило област от генома, която имала най-силно влияние върху тези характеристики.

Една част от вариациите на гени се оказали свързани със скоростта на побеляване на косата, те били открити в ген наречен IRF4, който регулира производството и складирането на меланин – пигмент определящ цвета на косата, кожата и очите. Същата вариация първоначално е била свързвана със светлия цвят на косата при европейците.

Друга определя чупливостта на косата и е открита в гена PRSS53 . Той кодира ензим произвеждан в космените фоликули, който обгражда и предпазва космите.

“Подобни открития ще доведат до разработването на лекарства, способни да променят цвета и чупливостта на косата. Сега стандартните продукти се прилагат, след като косата вече е пораснала, но ако се употребяват в процеса на растеж, това ще има по-дълготраен ефект”, казва Адхикари.

Друг идентифициран от учените ген е вариант на EDAR, първоначално свързван с гъстотата на косата при източноазиатците Той е отговорен за по-рядкото окосмяване по лицето и правата коса. Вариация на гена FOXL2 определя гъстотата на веждите, а вариант на PAX3 се свързва с растежа на т.нар. моновежда.

Подобни познания някои ден ще позволят създаването на изображения на извършители на престъпления само с помощта на ДНК-то им. За целта обаче е необходима още много работа и идентифицирането на още доста гени.

“Как точно дадени характеристики се появяват при определени народи, а не при други остава неясно. Някои биха могли да предположат, че тъй като красотата е в очите на съзерцателя, считаните за атрактивни характеристики насърчават репродукцията”, смята Родни Синклер, дерматолог от Университета на Мелбърн.

Възможно е характеристиките да имат и други ползи. Правата коса може би е характерна за по-студените части на света, където по-бързото разсейване на топлина от скалпа не е толкова необходимо.

Някои характеристики при косата се свързавт и с определени заболявания. Преждевременното оплешивяване има отношение към сърдечните заболявания, рака на простатата, преждевременното побеляването на косата се свързва със Синдрома на Даун и рядкото заболяване прогерия, което причинява бързо остаряване. Състоянието известно като моновежда води да развитие на Синдрома Корнелия де Ланге.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини