От х:

Днес в x:

Наш прародител отпреди 40 хилядолетия онлайн

Наскоро откритият наш праотец Homo naledi, или по-точно стотици фрагменти от неговите древни кости, се появиха в мрежата. С научна цел и образователна цел те са достъпни за изследователи и преподаватели без да напускат сейфа, в който са заключени. Вкаменелостите могат да се свалят безплатно и да се разпечатат на 3D принтер.

Антропологът от Duke University Дъг Бойер стартира MorphoSource през 2013 г.

www.morphosource.org е безплатна онлайн база данни от цифрово сканирани изкопаеми кости, които могат да бъдат изтеглени и отпечатани в 3-D. Чрез микро-компютърна томография са получени 3D модели на находките. Технологията улавя детайли много пъти по-фини от човешки косъм, и дава картина от вътрешността на екземпляра, без да поврежда крехките оригинали. 

Онлайн архивът съдържа близо 9,000 изображения на образци от над 70 институции по света. Колекцията представя над 500 находки, включително череп на неандерталец на 40 000 години и вкаменелости от блатен динозавър наречен Telmatosaurus. Много от сканираните изкопаеми са придружени с план за урок, който преподавателите могат да използват.

Homo naledi е неизвестен досега вид хомини. Открит е в пещерната система Райзинг Стар в люлката на човечеството, Южна Африка. Черепната морфология на H. naledi е уникална, но най-много прилича на ранните Хомо, включително  Хомо еректус, Хомо хабилис или Homo rudolfensis. В публикация учените съобщават, че намерените кости са на най-малко 15 лица и това е най-голямата съвкупност от един вид на хомини откривана някога в Африка.

 
Read more here: http://www.charlotteobserver.com/news/science-technology/article62413287.html#storylink=cpy

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини