От х:

Днес в x:

3 месеца след усвояването на 160 млн АМ Марица в колапс до река Банска

    Само 3 месеца без проблеми издържа най-прясно откритата магистрала в България, АМ Марица в участъка от Оризово до Димитровград. Въпреки че е още гаранционен, аутобана започна да пропада, заради „интензивно снеготопене и преовлажняване в участък с голям водосбор и надлъжен наклон към река Банска“ уточняват от Агенция пътна инфраструктура. Според АПИ обаче това е дреболия и слягането засяга не повече от 2-3 метра в дължина. В същото уточнение Пътното клейми лошите журналисти, които обявили магистралата за „пропаднала“ и направо опасна за движение, въпреки че журналистическите сигнали се позоваваха и на читателски снимки. „Дреболията“ трябваше да бъде отстранена днес до 20 часа за сметка на изпълнителя Пътища АД Пловдив, които бяха мобилизирани да работят и през нощта. За целта арената на ремонта бе осветявана от големи лампи и прожектори от типа с който се осветяват футболни стадиони на вечерни мачове. Само че „дреболията“ се оказа по-голяма от очакванията на АПИ. Журналистическа проверка на място разкри, че засегнатият участък е стотици квадратни метри в двете посоки на аутобана, а правеният изкоп към 10 часа днес бе вече над 3 метра дълбочина и продължаваше да се спуска надолу. Десетки камиони, багери и фадроми активно дълбаеха участъка в района на 36-ти километър и на места бяха стигнали досами коритото на реката. Напълно унищожени са и прясно поставените канавки, водоскоци и огради по магистралата.

    И днес премръзнали работници копаеха и псуваха пред мълчаливото присъствие на мъж и жена от АПИ, които не се одързостяваха да направят дори елементарна прогноза кога нещата ще бъдат готови. Двойката мълчеше, като комунисти пред разстрел дори за неща, качени на официалния сайт на пътната им агенция и не се осмеляваха да ги повторят, зер да не бъдат свалени оттам, а те да са записани от телевизията с друго изявление. Не казаха кога пътят за 160 млн ще бъде готов, не казаха и каква ще е санкцията за калпавия строител, чието творение издържа само три месеца. Набедиха да питаме Лазаров/шефа на АПИ/ сякаш човека си няма достатъчно калпави служители и наети под диктат строителни фирми, че да говори по всяко време с всеки журналист, който го потърси. Все пак от АПИ/на централно ниво/ предоставиха сравнително изчерпателна информация. Магистралата е затворена от 18 часа на 16-ти февруари заради „ калибриране на дилатационните фуги и лагери на моста над река Марица“ Това било стандартна процедура и по разчетите на АПИ трябваше да завърши до 20 часа днес. Сметките обаче се оказали без кръчмар. Днес сроковете бяха удължени с два дни и магистралата в участъка от Оризово до Димитровград ще остане затворена до 12 часа на 20-ти февруари събота.
     

    Шофьорите пътуващи в южно направление ще трябва да използват познатият им път Е-80 в частта от Пловдив - Хасково и път I-5 Хасково – пътен възел „Димитровград“. Надолу към Свиленград магистралатата вече няма проблеми.

    31-километровата отсечка която свързва магистрала Тракия с Марица бе открита официално от премиера Бойко Борисови президента Росен Плевнелиев на 29-ти октомври миналата година. Пускането на движението по тази част на магистралата се забави още около седмица за довършителни работи, като поставяне на огради и мантинели. На ткържественото рязане на лентата Бойко се похвали че отиването до Истанбул вече ще отнема не повече от час и половина време за хората от региона и то заедно с попътното пиене на кафе. В разчетите обаче явно не влизаше толкова скорошен проблем по аутобана. Дефектите по АМ Марица далеч не са прецедент. 9 месеца след откриването на последният лот-от Харманли за Свиленград, магистралата пропадна в отсечка до Любимец. Тогава все още министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев обясни, че далеч не е работа на министъра да обяснява защо става така. Нито тогава/2012-та година/ нито сега се изясни кой трябва да носи отговорност за калпавото строителство.


     

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини