От х:

Днес в x:

Откриха връзка между липсата на сън и Алцхаймер

В последните години учените правят малки стъпки в разбирането на коварната болест Алцхаймер. Сега изследователи от Университета на Портланд имат нова информация за връзката между липсата на сън и заболяването. Нарушенията в съня са един от симптомите и често оплакване на пациенти в ранен стадий на Алцхаймер – понякога дори десетилетия преди да се проявят по-сериозни симптоми като загуба на памет и когнитивни разстройства. Причината, според изследователите, е натрупването на плака от протеини върху синапсите в мозъка. Редица изследвания през последните години показват също така, че хора и лабораторни мишки с нарушения в съня имат повишени нива на тази плака в мозъка.

Учените започват да разбират причината зад това – сънят най-вероятно изчиства токсините от мозъка – предотвратявайки натрупването на тези вредни плаки по синапсите. Но съществува проблемът с яйцето и кокошката – учнените все още не знаят коя е първопричината – дали липсата на сън поражда натрупване на плака или вече натрупаната плака пречи на хората да имат добър сън. „Това може да е порочен кръг“, казва Мирослав Макевиц от Националния институт.

За да разберат механизма на мозъка за изчистване на токсините и плаките, екип учени планира да наблюдава мозъците на тестови субекти докато те спят. Те ще използват свръхчувствителен ЯМР скенер, за да проследят кога и по какъв начин по време на сън мозъкът се пречиства от плаките. Ще бъде истинско предизвикателство за участниците в експеримента да спят в шумната и клаустрофобична среда на ЯМР скенер, но ако резултатите помогнат в борбата с Алцхаймер, това биха били незначителни жертви.

Източник: idg.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини