От х:

Днес в x:

Правителството закри Митница Свиленград, връщат 12 митничари зад решетките

На последното си редовно заседание за годината правителството закри Митница Свиленград като административна единица. Това се случва след като на заседанието бяха направени промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“. Новият правилник регламентира закриването на южното митническо ведомство, но пък урежда създаването на ново звено към Агенцията. Звеното за информационна сигурност ще е в администрацията на Централното митническо управление.

Мотивацията на Министерски съвет за закриването на митница „Свиленград“ е “превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.”

Разширяват се функциите на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Централно митническо управление, като се засилват координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на Агенцията със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения.

Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа.

С промените в Устройствения правилник на Агенцията се актуализират и прецизират функциите на дирекции „Финансово-стопански дейности и обществени поръчки“, „Митнически режими и процедури“, „Митническо разузнаване и разследване“ и „Управление на собствеността и логистика“ в Централно митническо управление.

Структурните промени в Агенция „Митници“ се правят без промяна в общата численост на персонала, решиха още министрите, което означава, че в Свиленград не се очакват съкращения.

В същото време Апелативният специализиран съд уважи протеста на Специализираната прокуратура и взе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража " за 12-те митнически служители от Капитан Андреево, който бяха задържани за вземане на рушвети преди две седмици.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини