От х:

Днес в x:

Двама ранени при стрелба в София. Преглед на печата

"Новинар":

Двама ранени при стрелба в София

Двама души са пострадали след стрелба в София, съобщи Нова телевизия. От автомобил е стреляно по двама души, които са се движили по улицата. Те са ранени в областта на краката, няма опасност за живота им.

Първоначално беше съобщено, че има трети пострадал, но тази информация не беше потвърдена от униформените, които правеха оглед на местопроизшествието на бул. "Черни връх" в близост до мол "Парадайс". По информация на Нова телевизия простреляните имат криминална регистрация. 

Към 17.45 ч. е постъпил сигнал на телефон 112 за възникнал инцидент на бул. "Черни връх". По информация на БГНЕС единият от пострадалите е приет във ВМА. Мъжът е прострелян в лявото коляно, но състоянието му е стабилно.

Според БНР пострадалите работят в офиса на известна фигура в страната. Източници на медията от МВР обаче са опровергали информацията, че те са работили за Алексей Петров, както първоначално съобщиха от БНТ. 

Съд. 

"Дума":

Владимира Янева не се отзова на очна ставка с Ченалова

Бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева не дойде на заседанието на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, където бе привикана на съвместно изслушване с Румяна Ченалова по повод изтеклите записи на разговори между двете. От името на Янева адвокат Антон Станков депозира писмени отговори на предварително зададени въпроси от членовете на комисията за мъжките гласове, които се чуват на записите. Той добави, че Янева не си спомняла разговорите, но тя и Ченалова са си говорили "когато са си били по-близки".

На излизане от изслушването Ченалова призна, че е отговорила утвърдително на въпроса дали се е срещала с Бойко Борисов. Тя се срещнала с него веднъж след твърденията на френския посланик Ксавие дьо Кабан срещу нея. Уволнената съдийка заяви, че си спомня как Янева й е споделяла, че не иска да се обажда на Борисов - "заради делото на Цветан Цветанов и по лични причини". Ченалова твърди, че не си спомня кой е мъжът от записите.

Здравеопазване. 

"Дума":

Личните лекари намаляват, пациентите се жалват от малко направления

Намаляват общопрактикуващите лекари в страната, сочат данни на НЗОК, представени от д-р Галя Йорданова, директор на дирекция "Извънболнична медицинска и дентална помощ" към касата. Един общопрактикуващ лекар обслужва средно 1749 пациенти, докато през 2014 г. те са били 1649. Най-много лични лекари има в Плевен, Добрич и Стара Загора, най-слаба е осигуреността от джипита в Кърджали и Разград, където един доктор обслужва съответно 2670 и 2592 пациенти. В момента в страната има 3611 индивидуални и 239 групови практики.  

Отказ за направление, доплащане за дейност, която се покрива от НЗОК, грубо отношение към пациент са основните проблеми, за които българите най-често са се жалвали в касата. За деветте месеца на годината от НЗОК са извършени 14 151 проверки в извънболничната помощ, а констатираните нарушения са 14 936. Най-честите са свързани с по-малък брой прегледи, изследвания и консултации, отколкото се полага на пациентите, или когато лекарите са давали направления над определените. За деветмесечието са отчетени 1,7 млн. лв., неоснователно получени от лекарите, тъй като е установено, че не са извършени пълни прегледи, изследвания или други дейности.
От 2007 г. с близо 1/3 се увеличил броят на частните болници, стана ясно от презентацията на д-р Страшимир Генов, шеф на дирекция "Болнична медицинска помощ".

Образование.

"24 Часа":

Учителите по-малко с 10 000 за 6 години

За шест години българските учители са намалели с 10 000. Това стана ясно от доклад на Сметната палата, според който за същия период учениците са станали със 100 000 по-малко, пише "Стандарт".

Палатата е проследила как се променя броят на учителите от учебната 2007/2008 г. до 2013/2014 г. През първата посочена година общият брой на преподавателите у нас бил 54 454, а през 2013 г. е вече 45 093. Учителите под 25-годишна възраст са намалели почти двойно за одитирания период.

Асансьори.

"Монитор":

80 000 асансьори убийци у нас

80 000 асансьора в България са опасни и трябва да бъдат обезопасени. Това твърдят от Българската асансьорна асоциация. Затова от асоциацията са изготвили програма за обезопасяването на въпросните съоръжения, която ще бъде внесена в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Министерство на икономиката, Министерския съвет и до представителя на Европейския съюз в България, обяви пред БНР шфът на асоциацията Валентин Маринков.

Той посочи, че в програмата са заложени няколко прости неща. На кабини с полуавтоматични врати например, трябва да се сложи автоматична кабинна врата и нищо повече. До момента в изготвения от икономическото министерство Електронен регистър на опасните съоръжения е въведена информация за 2000 асансьора. Регистърът ще започне да действа от началото на следващата година. До средата на годината се очаква в него да бъде заложена информация за всички съоръжения. Тези, които не са включени, щели да бъдат спирани. Маринков посочи, че и досега браншът е имал регистър, но той не е бил електронен и централизиран.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини