От х:

Днес в x:

Хасковски инат: По 10 на ден с глоби за неправилно паркиране, но продължават

    Над 3100 са местните водачи, санкционирани за неправилно паркиране от началото на годината досега, отчитат от общинското предприятие „Тролейбусен транспорт“, което пое работата на паяците и Синята зона. В бройката влизат всички вдигнати от паяка и закопчани със скоби, но не и тези, санкционирани с фиш по ЗдвП. Реално цифрата е много по-голяма, категорични са дългогодишни пътни ченгета, които са категорични - глобите въобще не стряскат хасковлии, които упорито се опитват да измислят нови начини за паркиране, все извън рамките на закона.

    1522 са репатрирани с паяк автомобили от януари до ноември. Още 289 са оплетени в паяжината, но собствениците им били наблизо и видели какво става. В повечето случаи те предпочитали да платят глобата на място, но да им оставят автомобила. Разликата е, че в този случай дължат 17 лв., а при репатриран на наказателния паркинг автомобил санкцията е 35 лв. Броят на незаконно паркиралите понякога е толкова голям, че надвишава капацитета на 3-те хасковски паяка. Това се случва обикновено в пазарните дни събота и сряда, когато в областния център прииждат хора от други населени места в региона.

    Над 1300 пък са колите с поставени скоби. По-леката мярка се предприема най-вече за автомобили, "заседнали" върху зелени площи, междублокови пространства или въобще места, където не застрашават пряко движението по улиците.

    Сумирането на горепосочените числа, дори без фишовете, прави внушителната бройка от над 3100 санкционирани автомобила или средно по 10 на ден. Въпреки това хасковлии продължават да оригиналничат по улиците, като в много случаи направо блокират движението в някои участъци.

    Паркирането по кръстовища е повсеместно, при това не просто на по- малко от 5 метра от самото кръстовище, което вече се наказва от закона, а направо вътре в него. Така не само отнемат видимостта на завиващите, ами направо правят непроходимо самото кръствище. За отбелязване е, че тези безотговорни водачи слабо се вълнуват, че колите им могат да бъдат ударени, дори случайно, от останалите участници в движението. Собственици на скъпи возила напоследък впечатляват с друг вид наглост - паркират на средата на малки улички и направо ги "запазват" за себе си. Практикува се особено често на задънените улици в центъра. Обяснение, дадено от местен патрон гласи, че не иска да се окаже блокиран от някоя трошка, която да го вкара в разходи, ако случайно я закачи. Пък и имал три коли, за които също трябвало място.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини