От х:

Днес в x:

Идентифицираха още двама от атентаторите в Париж

Идентифицирани са още двама нападатели, участвали в кървавите атентати в Париж, единият от които и преди е бил обвиняван в тероризъм. Става дума за 28-годишния Сами Амимур, участвал в избиването на 89 души в концертната зала „Батаклан”.

Вторият идентифициран има сирийски паспорт на името на Ахмад Ал Мохамад, въпреки че властите все още разследват автентичността на документа за самоличност.

Полицията във Франция е задържала трима души по време на антитерористична операция за противодействие на тероризма в Тулуза в южната част на страната след въвеждането на извънредно положение в страната, съобщи телевизия BFM.

Според съобщения в медиите обиски и арести са извършени в няколко къщи, една от които на терориста Мохамед Мера, извършил през 2012 г. серия от атаки, при които загинаха седем души. В същото време прокурорът на Тулуза подчерта, че операцията се провежда, независимо от разследването на скорошните терористични атаки в Париж и е насочена към предотвратяване на терористични дейности.

Кървавата равносметка след безпрецедентните терористични атаки в сърцето на Франция – Париж, е 129 жертви до момента – повечето млади хора, граждани на различни държави, повечето французи, 352-ма ранени, 99 души в критично състояние.

103-ма от загиналите при терористичните атаки в петък вечерта в Париж са идентифицирани, но между 20 и 30 още не са разпознати, съобщи премиерът на Франция Мануел Валс. Очаква се идентификацията да приключи до часове.

Предполагаемият организатор е белгиец

Потенциалният спонсор и тартор на терористите, извършили терористичните атаки в Париж, е белгиецът Абделхамид Абаауд, съобщи радиостанцията RTL. Абаауд живял в Брюксел и името му попада в полезрението на следствията не за първи път. През януари името му се появи сред организаторите на серия нападения в Белгия. Радиото съобщава, че терористът е извършвал екзекуции на заложници на организацията „Ислямска държава”. И е вербувал за ИД и 13-годишния си брат.

Той е 27-годишен белгиец от марокански произход, израснал в брюкселския квартал Моленбек и впоследствие присъединил се към групировката „Ислямска държава”. Той може да се види в няколко пропагандни видеоматериала на ИД, качени в интернет. На един от тях Абаауд кара кола, теглеща трупове на четири души, обезобразени от активистите на екстремистката групировка. Снимки на по-малкия му брат, на 13 г., присъединил се към него в Сирия и позиращ въоръжен, бяха широко коментирани миналата година в Белгия.

Според фламандската телевизия VTM разследването на джихадисткото ядро започнало по Коледа заради съмнителни обаждания, които получавал един от задържаните в затвора Лантен край Лиеж. От послушването се установило, че Абделхамид Абаауд общува с предполагаеми джихадисти чрез този затворник. Според фламандската телевизия обажданията били от Гърция. Белгийските власти се свързали с гръцките, за да поискат те да се задействат, но без резултат.

Междувременно двама предполагаеми членове на джихадисткото ядро – белгийци, опитващи се да избягат в Италия, бяха задържани във Франция.

Източник: novinar.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини