От х:

Днес в x:

Бързо производство за трафиканта, натъпкал в хладилник 129 нелегални

Районна прокуратура-Свиленград образува бързо производство срещу шофьор на камиона, който пробва да прекара нелегално през границата ни от Турция 127 мигранти от Сирия и двама турци в събота.

На 31 октомври той обаче беше заловен на ГКПП-Капитан Андреево в 5 .30 сутринта.

Хората в хладилника на камиона са открити от служители на митница-Свиленград при проверката на ремаркето.

След като нелегалните били свалени от товарното помещение и направенат апроверка се разбрало, че сред тях има 54 еца на възраст от 1 до 14 години.

Сирийските граждани заявили, че идват в България да търсят закрила от военните в действия в родината си.Срещу двамата турски граждани, укрити в камиона, са образувани отделни бързи производства, за престъпление от Наказателния кодекс за влизане в страната без разрешение. Срещу водача на товарния автомобил е предявено обвинение за нелегално превеждане през границата на страната на група от чужди граждани, сред които и ненавършили 16-годишна възраст.

Той е задържан за 72 часа и до сряда предстои внасяне в Районен съд-Свиленград на искане, от наблюдаващия прокурор, за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“. Товарният автомобил и хладилното ремарке са иззети по досъдебното производство.

Още 25 лица – граждани на Ирак и Сирия са заловени в изборния ден вчера при опит да минат нелегално границата ни през жп гара Капитан Андреево. Те са открити в товарен вагон на влакова композиция, влизаща от Турция. От тях седем мъже и шест жени и 12 деца под 14-годишна възраст. Те са заявили, че търсят закрила от военните действия в техните държави и с тази цел идват в България.

Същия ден на жп гара Свиленград в товарен влак, влизащ от Турция, са открити във вагон други осем лица, граждани на Ирак. От тях четирима са мъже, една жена и три деца. Според обясненията им двете групи били качени във влаковете от двама турски каналджии в ранните часове на 1 ноември 2015 г. от жп гарата в Одрин. Мигрантите твърдят, че семействата с едно дете платили на турските каналджии за превеждането им по 5 000 евро, а семействата с повече от едно дете по 9 000 евро.

Всички чужди граждани са подали молби за предоставяне на закрила в България и ще бъдат настанени в миграционните центрове за бежанци.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини