От х:

Днес в x:

Русия може да отреже Интернета на цял свят, опасяват се в Пентагона

Напоследък много американски военни и сътрудници на спец-службите изразяват тревога от повишената активност на руски подводници и кораби в райони, където на голяма дълбочина са разположени оптични кабели, предаващи голяма част от глобалния интернет трафик, съобщава The New York Times. Конкретен повод за тревога според изданието, което се позовава на източници от военно-морския флот (ВМФ) на САЩ, са действията на руския кораб “Янтар” (който според Русия е океанографски изследователски съд, а според американците – шпионски кораб), който миналия месец се е движил от източното крайбрежие на Щатите към залива Гуантанамо в Куба, съвсем близо над дълбоководни комуникационни кабели.

Според представителите на ВМФ на САЩ подводните апарати, с които е оборудван въпросният руски кораб са напълно способни да повредят (умишлено) комуникационните кабели – сценарий, който е напълно възможен при изостряне на международните отношения или, недай си Боже, възникване на по-сериозен конфликт. Доказателства за съществуването на такива намерения от Руска страна обаче няма, а няма и официален отговор от Москва. От друга страна, ако руските военни досега не са се сетили за този вариант, то притесненията на американските им колеги със сигурност са им дали някоя и друга полезна идея.

В отбранителното министерство на САЩ не уточняват, как евентуално биха действали при развитието на споменатия сценарий, но той определено е притеснителен, като се има предвид фактът, че евентуалният ремонт на повредени дълбоководни комуникации е не просто скъп, но и изключително труден и ще отнеме много повече от няколко дни, колкото са нужни за ремонт при скъсвания на крайбрежни кабели, каквито се случват сравнително често.

Финансовите загуби също биха били огромни. Специалисти изчисляват, че към днешпна дата подводните комуникационни кабели предават данни, осигуряващи функционирането на бизнес операции с обща капитализация от около 10 трилиона долара …на ден. 

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини