От х:

Днес в x:

Фирма от топ 100 ужилена с 430 000 евро от хакери. Преглед на печата

„24 часа": Фирма от топ 100 ужилена с 430 000 евро от хакерска атака

430 хил. евро са били източени от българска фирма чрез атака "Мен ин дъ мидъл", съобщи за "24 часа" шефът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП комисар Явор Колев.

Хакерският удар е станал преди 2 седмици. Ужилената фирма била в топ 100 на българския бизнес.

По същото време друга фирма олекнала със 150 хил. евро. От началото на годината е имало над 25 такива атаки.

При "Мен ин дъ мидъл" хакерът прониква в пощата на фирма и следи цялата ѝ комуникация. Избира подходяща сделка, при която ще има превод на пари, и променя банковите сметки.

„Труд": Протестна нота от Русия заради „Лукойл"

Русия е изпратила протестна нота заради започналите проверки на петролната компания "Лукойл", съобщи вчера премиерът Бойко Борисов. "Когато направят нещо добро като завода, инвестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя - качествено и евтино гориво, никой не може да се сърди за това и да ни упрекне", обясни Борисов. Той допълни, че се проверяват и "Шел", и ОMV, но заради тях не били получени ноти.

„Стандарт": 7000 гледат, 50 купуват през първия ден на Автомобилен салон 2015

Ценители на новите коли обсадиха Автомобилен салон София 2015 в Интер Експо Център. През първия ден от откриването му в събота изложението бе посетено от над 7000 души. Петдесетина от тях не бяха дошли само да гледат. На втория ден беше отворен и още един вход, но опашките пред касите бяха двойно по-големи. Най-много хора имаше на щандовете на Mercedes, Mazda, Audi, Toyota, Peugeot и Ford. До някои возила, като Audi R8 V10 Plus и новия Ford Mustang, човек просто не можеше да се добере. Всеки искаше да се снима и до удивителния Maserati MC-12 GT1, от който са произведени само 50 бройки през 2005 г.

„Монитор": Крият вредните съставки в БГ етикетите

Непопулярните добавки, соевите протеини и хидрогенираните мазнини най-често изпадат от етикетите на храните, като стикерите на български език съществено се различават от оригиналните надписи. Тези форми на измама са сред най-популярните при фалшифицирането на храни в последно време. Това стана ясно по време на конференция за достъп до добра храна. Вносителите и търговците обичайно спестяват данните за произхода на продуктите въпреки че това е задължително за месо, риба, маслиново масло, пчелен мед, плодове и зеленчуци, кафе и някои други продукти, уточни проф. Йордан Гогов, който е обобщил кои са най-честите измами при фалшифицирането на храните у нас.

„Сега": Държавата ще има 1.8 млрд. лв. за допълнителни разходи през 2016 г.

Втората година от мандата на кабинета ще е по-комфортна от бюджетна гледна точка. През 2016 г. хазната ще може да си позволи да завиши общите разходи с близо 1.8 млрд. лв. и в същото време да задържи дефицита на по-ниско от планираното ниво. Това ще даде възможност на кабинета да финансира по-сериозно отделни приоритетни сектори. През 2015 г. бюджетът бе доста по-консервативен и разходите дори бяха орязани.

„Дума": Русия ни връчи нота за "Лукойл"

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов се разминаха в мнението си за Сергей Лавров, и то само в рамките на 24 часа.

"Манипулативна е тезата, че отказваме проекти в полза на друга държава. Думите на Сергей Лавров граничат с невъзпитано поведение", бе мнението на Митов в събота.

Повод за тези реплики бе изказването на премиера Бойко Борисов пред бизнесмени от Американската камара в София, когато той обяви, че сме спрели три руски проекта. На следващия ден руският външен министър Сергей Лавров обяви, че би се срамувал пред избирателите си да каже подобни неща.

„Капитал дейли": Минималните осигуровки растат за всички. Без "Булгартабак" и "Кингс"

Осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика. С едно изключение - работещите във фабриките за цигари. Решението е на социалния министър Ивайло Калфин, който в петък обяви, че и тази година ще има административно вдигане на минималните осигурителни доходи (МОД) за дейностите, при които работодателите и синдикатите не са постигнали споразумения (общо 37 области). Средното нарастване ще е 7.5%, колкото е постигнатото при договорените 48 дейности.

По-високите разходи за осигуровки за всички освен "Булгартабак", където са заети половината от работещите в сектора малко над 3000 души, е поредният държавен  реверанс към групата, в която акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски. На друг фронт финансовият министър с промени в акцизите облагодетелства местните производители на цигари за сметка на вносителите.

„Новинар": 32 на сто от децата са в риск от бедност

Броят на българчетата до 17 години, които живеят в риск от бедност, се е увеличил през миналата година.

Тогава те са били 31,7%, което е скок с 3,3 процента спрямо 2013 г. Това съобщиха от Националния статистически институт. Изплащанията на обезщетения, социални и семейни помощи на домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с малко над 14%.

За миналата година делът на децата, които живеят с материални лишения, е бил 58,4%. Подари финансови причини потребностите на близо 14 на сто от децата не могат да бъдат удовлетворени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини