От х:

Днес в x:

Полицаите остават анонимни, няма пари за лични знаци с идентификационни номера

Намеренията на управляващите да ограничат практиката полицейските служители, които охраняват протести, спортни мачове и други масови прояви, да остават анонимни, засега се оказват без шанс за скорошно реализиране. 

Това става ясно от писмения отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос. Причината е липсата на финансов ресурс. 

През юли месец МВР представи проект на Инструкция, според която полицаите трябваше да се сдобият снови лични знаци, на които да бъде изписан шестцифрен индивидуален идентификационен номер. Към момента обаче в Дирекцията на МВР, която се занимава с тази дейност, не са постъпвали заявки за изработването на лични знаци и индивидуални идентификационни номера за служителите от структурите на МВР, посочва Румяна Бъчварова и уточнява, че през 2015 г. не са разчетени средства за осигуряването им. 

„Предстои структурите на МВР да изготвят и изпратят своите заявки до дирекция „Управление на собствеността и социални дейности”. След като заявките бъдат обобщени, следва да се организира провеждането на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП. 

Осигуряването и предоставянето на лични знаци и индивидуални идентификационни номера за служителите на МВР може да се осъществи след обезпечаването с финансов ресурс за изпълнението на сключените договори с избраните изпълнители на обществени поръчки през 2016 г.”, допълва вътрешният министър. От отговора обаче не става ясно, дали все пак в проекто-бюджета на МВР ще бъдат предвидени средства за „осветляване” на полицаите. 

Обещанието за ограничаване на анонимността на полицаите, по време на изпълнение на служебните им задължения, бе сред приоритетите, които депутати от ГЕРБ и от Реформаторския блок, си поставиха преди близо една година. Мотивът им бяха действията на органите на МВР по охрана на протестите срещу кабинета „Орешарски” и по конкретно сблъсъците в т.нар. „нощ на белия автобус”. Очевидно, че изпълнението на политическите ангажименти се отлага, неизвестно докога.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини