От х:

Днес в x:

Ресми Мурад:Хората вярват безрезервно на кмета си, когато той е неотклонно с тях

Смятат Ресми Мурад за отговорен човек, чужд на популизма и лъжата. Той държи на думата си и затова ардинци му вярват. Споделят, че получават повече информация за общината от личните си срещи с градоначалника, отколкото от медиите. Не е върнал никого, пожелал да го посети в кабинета. Почивен ден за прием просто няма. Всеки ден е приемен.

          Ресми Мурад се кандидатира за трети мандат от листата на ДПС. Печелил е много политически битки.

          Не за първи път Ресми Мурад е в острието на атаката на ДПС в община Ардино.

          През 1999 г. е председател на структурата на партията в Горно Прахово. Той успява да стегне местната организация. Резултатът не закъснява. Движението убедително печели кметското място.

          Ресми Мурад доказа, че е боец в Млечино. Той успя в жестока битка да стане кмет. Той успя да мобилизира като председател на местния съвет членовете ни. Спечели безапелационно. Това споделят негови съратници.

          Ресми Мурад има самочуствието на последователен привърженик на партията. Член е от 1992 г. Винаги го пращат там където е най-трудно. Той не се плаши от предизвикателствата.

          Централният предизборен щаб на ДПС за пореден път се уповава на Ресми Мурад за кметската надпревара. Натежава управленския опит като кмет. Има широки познания в различни области. Това са много важни неща за община като Ардино. Доказал го е вече два мандата. Най важното обаче е, че умее да планира дейността на общината и така да подготвя проекти за европейско и национално финансиране.

          Приятели  от Бял извор твърдят, че  Ресми Мурад е много отговорен човек. Като поеме ангажимент прави всичко възможно да го изпълни. Той никога няма да даде празни обещания на ардинци. Далеч е от популизма. Ще изпълни всеки ангажимент който ще поеме, категорични са приятелите му...

          Добра оценка за кандидата на ДПС дават и от Млечино. Мнозина  мислят, че няма да имат толкова силна фигура, която да лобира за Млечино.

          Кой е Ресми Мурад? Роден е в Ардино на 5 септември 1970 г. Произхожда от селско семейство. Основното си образование завършва в село Горно Прахово,  а средното в Икономическия техникум в Кърджали. Придобива специалност икономист–четоводител. Дипломира се като финансист и във Варненския технически университет.

          Казармата изкарва в Стара Загора. Година след като се уволнява е без работа.

          През 1992 г. става член на ликвидационния съвет в АПК “Млечино”. Година по късно е назначен за председател. Има стаж и като механик в БТК.

Започва да работи по специалността си в Банка ДСК. Той отговаря за клона в Млечино. От 1998 г. до 2003 г. е финансист на микрорайон Млечино в община Ардино.

          Хората в селото виждат личните му качества и го номинират за кмет през 2003 г. Дотогава селото не се развива, както жителите му желаят. Няма инвестиции. Инфраструктурата е занемарена.

          С избирането на Ресми Мурад настъпва обрат.

          Общинският съвет насърчава усилията му. Предлагат го през 2005 г. да оглави общинската организация на ДПС. Той затяга редиците. Това се вижда от резултатите от тогавашните президентски избори и от вота за евродупутати. ДПС е получила 75 процента подкрепа в общината.

          Като партиен лидер работи перфектно с общинския съвет и тогавашния кмет Айдън Серкан.

          Смята, че е нормално да дава всичко от себе си на Движението за права и свободи. Досега е получавал само подкрепа  от партията. Доказва го с два мандата като кмет на община Ардино.

В партьорство със Сдружение „МИГ – Ардино“ през изминалия мандат, Ресми Мурад разработва стратегия за местно развитие. Благодарение на нея успява да привлече средства за инфраструктура и благоустрояване. Търси баланса между инвестирането в града и в селата. Един от най-мащабните проекти е този за спортната инфраструктура. Целта е ясна - да има  възможност младите хора пълноценно да прекарват свободното си време. Извършват се ремонти на спортни зали в Ардино и Горно Прахово, и се изгражда нова спортна зала в село Бял извор. Пускат се в експлоатация шест многофункционални игрища в Жълтуша, Диамандово, Чубрика, Боровица, Горно Прахово и Млечино. Обновени са  стадионите в гр. Ардино и          с. Бял извор. Реализират проект по линия на Министерството на младежта и спорта в двора на СОУ „Васил Левски” и ремонтират физкултурния салон.

Кметският екип работи много по пътната инфраструктура. В експлоатация вече са пътя Бял извор-Зака-Хромица-Долно Прахово, Ардино-Морава, Ардино-Дядовци, Ябълковец-Малка Ябълка, Боровица-Голобрад, Богатино-Левци, Сполука-Латинка. Общо с бюджета на общината са изградени 50 км. междуселищни пътища.Това се одобрява както от жителите на града, така и на селата, подчертава Ресми Мурад. Асфалтирани 8 км улици в града. Приоритет за утвърдения градоначалник е водоснабдяването. Изградено е водоснабдяване на с. Млечино от ТК ”Бели брези”, вода вече има за Башево, Долно Прахово, Сухово, Голобрад и Боровица. За по-голямата част от обектите, свързани с водоснабдяване решаваща е Стратегията за местно развитие. Чрез нея са реализирани общо 30 проекта, от които 9 общински и 19 на фирми и земеделски производители. Общата стойност на общинските проекти е 1,2 млн.лв., а на частните - 1,7 млн.лв.

          В момента в партньорство с „МИГ-Ардино“ кандидатства по мярка за разработване на нова стратегия: ВОМР ”Водени от общността - местно развитие”. Ресми Мурад планира да си партнира със съседни общини като Джебел и Кърджали. Така ще могат да кандидатстват за по-голям ресурс и да обхванат повече населени места. Има възможност за финансиране от много фондове.

          Градоначалникът и неговия екип са готови с приоритетите за бъдещия мандат. На първо място смятат да обърнат внимание на околната среда. Ще кандидатстват по Оперативна програма „Околна среда” за финансиране на пречиствателна станция за отпадни води и подмяна на водопроводната и канализационна мрежа на Ардино. Ресми Мурад търси възможност да изгради инсталация за разделяне на битови отпадъци. Общинска администрация трябва да докаже, че генерира 200 тона зелен или биоразградим отпадък. Ако не може самостоятелно, ще си партнира с друга съседна община. Това е важно, защото растат таксите за смет на общини, които нямат управление на отпадъците.

Като втори приоритет градоначалникът сочи, че екипът му ще работи за енергийната ефективност. В момента се реализират два проекта за обновяване на многофамилни жилищни сгради в гр. Ардино. Продължават да подпомагат собствениците и на други многофамилни сгради от общината, да провеждат събрания  и да вземат решения, за да може общината да възложи доклади за енергийна ефективност и техническо обслужване по Националната програма за саниране.

Приоритет е и подмяната на уличното осветление в цялата община с лампи захранвани от фотоволтаични слънчеви колектори. Това ще пести месечно 10 000 лева. Ресурс от 120 000 лева годишно ще се пренасочва за други сфери. Предстои и смяна на горивата в обществени сгради. Ще продължат дейностите за подобряването и развитието на техническата и социална инфраструктура, което е заложено в неговата предизборна платформа. За успешното стартиране на мандат 2015 – 2019 год. вече са приети Общински план за развитие на община Ардино, Интегриран план за обновяване на град Ардино. Предстои обсъждане и приемане на Общ устройствен план на община Ардино. Новите планове ще позволят на много млади хора да се включат в тяхното  реализиране и те да останат в община Ардино. Правим всичко възможно да ги задържим,казва още Ресми Мурад.

          Градоначалникът споделя, че това което е днес дължи основно на родителите си.  Баща му е бил трудов човек. Възпитал го е добре.Научил го е да не се страхува от работа. Майка му винаги го е съветвала да учи. Показала му е как да бъде толерантен към хората, да проявява уважение към тях.

          Ресми Мурад  има щастлив брак. Баща е на две дъщери. Ресми Мурад получава подкрепа от семейството си, приятелите, съпартийците. Затова е убеден, че ще победи.

Георги Кулов 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини