От х:

Днес в x:

Първият демоктарично създаден български олигарх

"Първият демоктарично създаден български олигарх"... Това е амбицията на създателя на хумористичния сайт "Не!Новините" Самуил Петканов. Той набира средства за шеговитата си кампания чрез платформата за финансиране на независими проекти IndieGoGo. Четири часа след старта са му дарени 10 долара, но целта на предприемчивия младеж е 1 милион лева (600 000 долара).

"С оглед, че спадащите цени на петрола явно не влияят на цените на памперсите, имам отчаяно великолепен план да стана богат. Предоставям ви шанса на животите ви - да създадете олигарх по демократичен път! Събирам първия си милион директно от вас", написа Петканов в профила си във "Фейсбук" и даде на контактите си линк към страницата, на която могат да дарят средства за каузата му-подигравка.

"В държава, управлявана от корумпирани и бавноразвиващи се хора... В икономика на монополи, картели и срастване между бизнеса и властите... Искам и аз!", пише Самуил в описанието на проекта. "В Българие е ОК да притежаваш медия, която брутално пренебрегва фактите и изкривява реалността до абсурдни мащаби, така че първата стъпка от плана е направена", пише той като визира сайта си - Не!Новините.   

Следващата стъпка е

да събере един милион, за да може както други собственици на медии, да подкупва официални лица

които от своя страна да му отпускат пари от еврофондове. "Ако съм късметлия, ще завържа връзки и с някоя банка, която е фиктивна и е всъщност пирамида, оперираща с държавни пари и финансираща олигархични схеми", пожелава си още Петканов, правейки явно препратка към фалиралата КТБ. Според него тази форма на набиране на средства всъщност ще спести пари на обществото, защото иначе ще се случи по сенчести схеми с много подкупи в публичния сектор.

Опциите за дарения към кампанията са 1, 5, 20, 200 и 1000 долара. Има и още една - за цялата сума от 1 милион лева или 600 хиляди долара, адресирана към конкретен човек с посланието

"Благодаря ви, г-н Пеевски. Вие ми удряте рамо, и аз ще ударя едно"

"Дневник" се свърза със Самуил Петканов за коментар на изненадващата му идея, а той отговори в присъщия си ироничен стил:

Какво ви предизвика да създадете тази кампания?

- Вярвам, че всеки гражданин на България има равен шанс да се превърне в олигарх, просто е необходима малко инициативност. Малко, не много, защото ако е много, това ще заприлича на онази селска амбициозност, с която родителите пращат децата си да се изучат в ЮЗУ и после да станат директори на пристанище Варна.

Да си олигарх е добре за теб, за семейството и близките ти. Аз обичам семейството и близките си и смятам, че заслужават да стана олигарх, да имам пари и да живеем добре.

Предизборната обстановка ли използвате?

- Разбира се. По време на избори хората са най-богати и благоразположени към управляващите. Подмазват им се, запълват им дупки, купуват им гласовете. Изборите са демокрация. Демокрация ще е и моят първи милион – няма да разчитам на разни схеми и врътки, далавери с еврофондове и обществени поръчки, няма да има посредници между мен и народа в придобиването на народни пари.

Така ще изляза най-евтино на хората

Първият милион на другите олигарси е струвал много повече на народа, тъй като за един чист милион в джоба на олигарха са раздадени десетки милиони в рушвети, кухи фирми, банкови депозити и пиене на кафе.

Ако наберете пари как ще ги използвате?

- Ще създам монопол в някой отрасъл. Медиите са заети, цигарите са заети, но все още няма монопол във фризьорските услуги, например. А тях ги ползват всички. Ще изкупя всички фризьорски салони на безценица, ще изтласкам малките частници от бизнеса и после ще осигуря цялата нация да има прическа като мен.

Може би ще използвам парите за допълнително облагородяване на www.nenovinite.com – вероятно ще взема на работа хора. Но не с всички пари, защото трябва да си луд да имаш един милион и да не заделиш нещо на страна, а да инвестираш в някакъв глупав сайт. Но все пак ще купя техника, за да създавам повече видео-съдържание, понеже хората ги мързи да четат, та ще се налага да им чета аз.

Разбира се, ще направя турнир по тенис, на който ще поканя и премиера, но понеже Не!Новините са си Не!Новините, срещу него ще пусна да играят добри тенисти, дето няма да му дадат да вземе точка. Така ще се

набъркам и аз в голямата власт и медии, а защо и да не стана истински олигарх

Колко му е?

Какво според вас означава олигарх? А в българските условия?

- Очаквам да излязат едни досадни дърдорковци и да ми заобясняват, как в България няма олигарси. Това са пораженци. Аз смятам, че макар и малка, България има всички достойнства и условия, нужни да създадат такива креатури, облагоденстващи се от срастването на държава и бизнес, контролиращи основни икономически процеси и казващи коя фирма в кой футболен отбор да си връща рестото от обществените поръчки.

Не мисля, че съм по-малко квалифициран от останалите и ще се впиша добре. А ако не успея, ще помоля някой реализиран олигарх да организира лекция, workshop или семинар, за да ме обучи.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини