От х:

Днес в x:

Честит първи учебен ден!

Започва новата учебна 2015/2016 година. Започва с нови документи, нова схема, със заричането да не се допускат „мъртви души“. Едно ново начало, но дали много неща са се променили?

Ето откъс от едно приветствие за първия учебен ден:

„В душата ви се е настанила някаква плахост и не може да се каже, че инстинктите са ви излъгали. Вашият съдбоносен час е настъпил. Семейството ви с колебание ви е довело тук и ви е предало в ръцете на държавата. За вас започва живот по часовник и с това всъщност приключва животът. Оплетената от цифри и параграфи, йерархични степени и учебни планове тясна и все по-тясна мрежа обхваща вече и вас. От момента, в който сте седнали тук, вие вече принадлежите към определена класа. И при това към най-нисшата. Пред вас са класовите борби и годините на изпитания. Сега вие сте плодни семенца, ще трябва да се превърнете в добре подредени плодни дръвчета!“

Писано е преди повече от 50 години. От Ерих Кестнер. Той самият напуска педагогическия институт преди век, но оставя знаменитото си слово, което на всеки първи учебен ден си припомняме с усмивка.

За 216 първокласници от община Първомай днешният ден ще остави трайна следа в паметта им. Те и родителите им са изправени пред вълнуващ етап от живота им – училището! Раниците са приготвени, букетите са купени, стихчетата- научени. Сега им предстои да влязат в класните стаи. Повечето вече се познават – учили са заедно в детската градина. Важна днес е жената, която ще ги поведе през стъпалата – тяхната първа учителка. Очакват ги и първите учебници.

13 общински и едно държавно училище днес отварят врати за началото на новата учебна година. Над 2200 са учениците в тях. В общината няма свободни учителски места, школата са обезпечени с кадри. В същото време, повечето от сградите са далеч от европейските изисквания, въпреки направените през последните години ремонти. Макар и малко на брой, но част от децата в началния етап учат в смесени паралелки. Това понижава ефективността на процеса и ги лишава от равен старт с останалите.

Бъдете любознателни, ученици! Търсете рамките на знанията, възможностите и таланта си не за да ги достигнете, а за да ги надхвърлите! Уважавайте хората, които искат да ви помогнат! Радвайте се на силен дух и физическо здраве! Успех и търпение и на Вашите учители!

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини