От х:

Днес в x:

Каква оценка си дадоха управляващи и опозиция в Общинския съвет в Смолян за изтеклия мандат

    Крайни оценки - от слаба до отлична, си поставиха управляващи и опозиция в Общинския съвет на Смолян на последното заседание преди изборите за нова местна власт. От БСП заявиха, че управлението на Мелемов е пълен провал. Председателят на местния парламент Филип Топов пък контрира: „Отговорно заявявам, че мандатът на Общинския съвет е успешен“.

    В специална декларация групата съветници от БСП обяви оценката си за дейността на Общинския съвет в Смолян през изминалия мандат. „Моята оценка, както и на останалите съветници от БСП, е негативна и крайно неудовлетворителна, считаме, че този мандат на ОбС беше провал“, обобщи председателят на червената група Милко Гавазов.

    Сред аргументите са липсата на прозрачност, достъп до информация или изкривяването й. Като основен недостатък той открои липсата на контрол и отчетност върху изпълнението на вземаните решения от общинската администрация. Не е спазвано и изискването 2 пъти годишно да се прави отчет от председателя на общинския съвет и от кмета на общината. През тези четири години ролята на ОбС е била принизена до помощен орган за формално гласуване в служене на кмета като някакъв консултативен съвет. Формираното мнозинство на неясен принцип от ГЕРБ, ДПС и независими съветници е прокарвало всяко направено предложение. Кметските докладни са били немотивирани, неподкрепени с убедителни доводи, предложенията – необосновани, обсъждани са маловажни въпроси, получавали формална и механична подкрепа, смятат още от опозицията в местния парламент. „Затова не споделям бодряшкия дух на равносметка на управляващото мнозинство“, заяви още Милко Гавазов.

    Председателят на Общинският съвет Филип Топов:

    „Отговорно можем да заявим - 2011г. - 20115г. е един успешен мандат на Общинския съвет Смолян“, обяви председателят му авд. Филип Топов. В подкрепа на тезата си, в отчета за дейността на местния парламент той визира приетите решения, които са над 95 % от всички внесени проекти за решения.

    За периода 07.11.2011 г. до 10.09.2015 г. са проведени 53 заседания, на които са приети общо 1121 решения, разгледани са 1153 докладни записки. От приетите 1060 решения за отчетния период няма нито едно, което да е оспорено от кмета, Районната прокуратура Смолян или спряно от Областния управител. За целия период областният управител е върнал само 13 решения като незаконосъобразни, което е малък брой и говори за добрата работа на екипа и доброто взаимодействие между общинската администрация и общинския съвет, и най-вече на работата в постоянните комисии, обоснова се Топов.

    На последното заседание на Общинския съвет за изтеклия вече мандат, адвокат Топов връчи плакети и грамоти на съветниците, кмета Николай Мелемов и останалия ръководен екип на община Смолян за ползотворната съвместна дейност между общината и местния парламент.

     

     

     

     

     

     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини