От х:

Днес в x:

Първата в света трансплантация на глава насрочена за 2017

Първата в света операция по присаждане на глава към тяло е насрочена за декември 2017-а.

30-годишният Валери Спиридонов е диагностицират с генетична мускулна атрофия известна като болест на Велдинг-Хофман. Той се съгласи на процедурата въпреки рисковете.

“Когато осъзнах, че мога да стана част от нещо голямо и важно, за мен нямаше съмнение и започнах да работя в тази посока”, казва Спиридонов, руски компютърен учен. Той добавя, че единственото нещо, което усеща в момента е приятно нетърпение, като че цял живот се е подготвял за нещо важно и то започва да се случва сега.

Д-р Серджио Канаверо, италиански неврохирург ще извърши сложната операция на Спиридонов. Очаква се тя да продължи около 36 часа. Главата на Спиридонов, както и тялото на донора трябва да бъдат охладени, за да се удължи периода в който клетките могат да оцелеят без кислород.

Според Канаверо, ако всичко върви по план, две години е срокът нужен за потвържадаване на всички научни изчисления и за планиране на процедурата в детайли.

“Това не е надпревара. Без съмнение операцията ще бъде извършена веднага след като лекарят и експертите са 99% убедени в успеха”, казва Спиридонов.

Той се пошегува, че първото нещо, което планира да направи след процедурата е да отиде на почивка.

“В по-сериозен тон, операцията цели да възстанови независимостта на хора с тежки увреждания. След като си я възвърна ще имам възможността да разбера какъв е животът на здравите хора”, казва ученият.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини