От х:

Днес в x:

Хората с увреждания в Градина сториха курбан за Малка Богородица

    217 инвалиди, членове на Клуба на инвалидите в село Градина, отбелязват от 9 години Малка Богородица като свой празник. Част от тях правят курбан за здраве и се събират на сладки приказки.

    От 4 години организацията им се помещава в малка, но спретната сграда зад църквата в селото. Кметството и общината помагат, но хората се надяват някой да им подари климатик. Не го искат нов, дори и втора употреба да бъде, ще са доволни. Трябва им не толкова за горещите дни през лятото, колкото за отопление през зимата. „Трудно се пренасят печки – жалва се Иван Славчев от Клуба – ние сме болни хора, не можем да вдигаме тежко“.

    По стените са окачени табла със снимки от срещи, екскурзии, фестивали – кипи клубен живот. Там са и грамотите и дипломите от различни участия и трите медала от конкурси, в които е участвала певческата група – Смолян, Перник и Златоград. Сега им предстои еднодневна разходка до Дряновски и Соколовски манастири.

    Проблемите им са едни и същи както за повече хора с увреждания– програмите за лични асистенти са временно решение за тях. Те имат нужда от някой, който по- често да се навърта вкъщи. Сега си помагат взаимно – разказва председателката Танка Атанасова - тези, които са по-подвижни пазаруват на тези, които не могат да излизат. Недостъпната градска среда е мъчение, а разделянето на Първомай понякога прави невъзможно придвижването им.

    „Само с кола можем да ходим в града – разказват хората - няма специални автобуси, а от автогарата, хората затруднени с движението не могат да стигнат до центъра.“

    Събрани заедно неволите им изглеждат по- малко, затова Малко Богородица е голм празник за тях.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини