От х:

Днес в x:

Софтуерът, с който Стивън Хокинг говори на света, стана достъпен за всички

Повече от 20 години Intel разработва технология, която да помогне на Стивън Хокинг да комуникира със света – сега компанията пуска същия софтуер, който един от най-великите живи физици използва, за да пише книги, да изнася лекции и да разговаря, безплатно за всички. Програмата се нарича Assistive Context-Aware Toolkit (ACAT) и е същата, която Intel предложи на Хокинг в началото на миналата година.

Пускането и като софтуер с отворен код беше планирано още тогава, давайки на разработчиците възможност да създават технологии, които да подобрят качеството на живот на пациенти с различни моторни и неврологични заболявания, както при всички други случаи, когато употребата на конвенционален компютър е невъзможна.

В момента ACAT използва камера и лицево разпознаване като интерфейс за контрол, но Intel казва, че разработчиците могат да създадат свой собствен вариант. Дори в сегашното си състояние, системата работи доста добре – определени мимики на лицето карат системата да предлага думи и изрази. ACAT може също да отваря документи, да сърфира из мрежата и дава възможност за доста прецизен контрол над курсора на мишката.

Базовият софтуер е достъпен в GitHub, а Intel ще създаде специален сайт с документация, видеоматериали и списък със съвместими сензори, за да помогне на потребители и разработчици. Ако срещате затруднения можете дори да пишете лично до ръководителя на проекта в Intel – неговият мейл се намира на ACAT уебсайта.

Източник: idg.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини