От х:

Днес в x:

Набожни блогъри потрошиха изложба в Москва

Още преди началото на акцията блогърът Енео е заявил в социалните мрежи, че е възмутен от изложените в Манежа творби на съветски нонкомформисти, както и готовността си да потроши изложбата

Активисти на движението „Божия воля” на скандалния руски блогър Дмитрий Ентео са съсипали няколко скулптори на изложбата „Скулпторите, които не виждаме” в Манежа в Москва, съобщава LifeNews. 

Нарушителите на реда са задържани от полицията. Сред арестуваните има не само младежи, но и хора на зряла възраст.

Изложбата, която беше открита на 14 август, е затворена за посетители.

Движението „Божия воля” е известно със скандалните си акции. Според активистите му така те защитават православните ценности. 

Причината за последната им провокация и погром са кощунствените изображения на библейски персонажи, някои от които са потрошени от активистите на движението.

Съмишлениците на Ентео са влезли в изложбата на скулпторите от художественото обединение ЛеСС с билети, които са си купили на касата. Още преди началото на акцията блогърът Енео е заявил в социалните мрежи, че е възмутен от изложените в Манежа творби на съветски нонкомформисти, както и готовността си да потроши изложбата. Става дума за творби, създадени между 1954 и 1968 г. 

Преди началото на акцията вече в Манежа Ентео се обърнал към посетителите на изложбата пи заявил, че експонатите са изложени в нарушение на Закона за защита на чувствата на вярващите, след което активистите на движението му – около десетина души, започнали да трошат скулпторите и барелефите на тема Разпятието на Христа. След пострадалите творби е и скулптората на Вадим Сидур „Свалянето от кръста”.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини