От х:

Днес в x:

Опашка пред казаните с фасул, малцина на литургията в храма

    Стотина възрастни хора и няколко малки деца дойдоха да похапнат фасул в двора на хасковската църква „Успение на Света Богородица“. Казаните с гозба бяха приготвени за раздаване в навечерието на големия празник Света Богородица. Опашката войнствено пазеше реда си. Пред казаните се бяха наредили предимно мъже и жени над 60-годишна възраст, по-младите бяха единици. Хората идват заради фасула, не заради молитвата, коментира жена от опашката.

    И тази година традицията не бе прекъсната. Още от сутринта група жени начело с главната готвачка Златка Вълчева бяха сложили 12 казана с вкусната гозба да къкрят. Той е постен, слага се лук, чушки, домати, сол и други подправки. Вари се на бавен огън, обясни 87-годишната жена. Казаните са с различна вместимост, по груби сметки от тях излизат поне 1000 - 1200 порции. Повечето баби обаче носеха буркани, купички и други съдове и опашката се притесни, че за тях няма да остане.

    Около 17 часа отец Антоний освети гозбата. Преди това той отслужи литургия. По време на службата обаче имаше eдва неколцина, останалите пазеха ред до казаните с боба.
    Утре, 15 август, Църквата отбелязва така наречената Голяма Богородица - един от големите християнски празници, отбелязван и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата “успение”.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини