От х:

Днес в x:

ВСС проучвал дали в другите страни кадровиците гласуват явно

Висшият съдебен съвет (ВСС) е провел проучване как се вземат кадровите и дисциплинарните рвешения в други еворпейски държави, в които действат сходни с нашия Висш съдебен съвет органи. 
 
От отговора  на Европейската мрежа на съдебните съвети става ясно, че в по-голямата част от европейските държави подобни въпроси се взимат с явно гласуване, обратно на действащата в България практика, съобщава "Капитал".

Отговорът разкрива, че от 11 държави, в които съдебната система се управлява от сходни на нашия ВСС органи, в 10 кадровите рнешения се вземат с явно гласуване. Това са Австрия, Португалия, Норвегия, Дания, Словения, Сърбия, Хърватия, Полша, Латвия и Литва. Само в Румъния техният ВСС гласува тайно.  А в 4 от десетте  - Словения, Сърбия, Полша и Литва, имат право да решат дали по конкретен случай   да гласуват тайно.
А по отношение на позицията "въздържал се"  такава възможност е предвидена в Сърбия, Хърватия, Латвия и Литва

В първоначалния проект за промяна на Конституцията ключов момент беше отпадането на тайното гласуване и на опцията "въздържал се". В последния проект за промяна на конституцията, който беше внесен в Народнто събрание след разговорите с ДПС,  отпадането на тайното гласуване беше сред условията за постигане на т.нар. исторически компромис с  противниците на предложената от правосъдния министър съдебна реформа.

Съпротивата снещу въвеждане на явното гласуване се прояви в най-остра форма., в момента се поддържа от ДПС и АБВ. Проф. Георги Близнашки нарече явното гласуване "поход срещу завоевания на ;ивилизацията". "Не можеш да очакваш да изнасилваш конституцията, а всички около теб да гледат с одобрение", каза в мвогобройните си интервюта бившият служебен премиер, който беше номиниран от ДПС за съветник на парламентарната комисия за конституционните промени.

От Реформаторския блок коментираха след внасянето на втория конституционен проект, че след първото гласуване ще внесат предложението за явен вот.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини