От х:

Днес в x:

Трети ден продължава съборът на Рожен

Вече трети ден продължава съборът на Рожен. В последният му ден отново ще има надсвирване и надиграване на четирите сцени.

По данни на организаторите, посетителите през първия ден са били над 100 000 души, през втория ден са минали над 150 000, а днес се очакват отново над 100 000 посетители.

Колони от автомобили продължават да се придвижват към събора от Устово и Чепеларе. От пътна полиция съобщават, че е създадена организация за преминаване на линейки и пожарни.

За щастие до момента нямаше сериозни инциденти. 

В късния следобед е предвидено надиграване за най-издържливите танцьори, а награждаването на лауреатите е в 18 часа.

Хит в продажбите на занаятчийските щандове на събора в Рожен се оказа родопската каба гайда, съобщи bTV.

Христо Топчиев е гайдар и майстор на гайди от повече от 30 години. Казва, че досега е направил около 800 гайди, като най-голямата е от еркич (козел), а най-малката - от вимето на коза.

Най-важното условие да се направи гайдата е да се избере качествен материал.

„Трябва да бъде сух, съхнал 5-6 години и след това вече се обработва за гайденици, ручила и така. Пискуните също навреме трябва да се събират, от бъзлян ги правим. Кожата трябва да се прави от ярета, а по-голямата от коза”, обяснява Топчиев.

След като президентът посетил щанда на майстора на Роженския събор, хората изкупили всички гайди още първия ден. Музикалният инструмент струва 200-250 лв. Майсторът има идея да направи и гайда с пет ручила.

„Ще бъде малко по-друг звук, защото си е измислена от мене. Това ще бъде нещо ново”, казва Христо. Болката му обаче е, че няма мераклии да наследят занаята му.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини