От х:

Днес в x:

Борисов каза ОХИ за подпомагане на Гърция. Преглед на печата

Гръцката криза и българската позиция по нея продължават да са сред най-коментираните теми във всекидневниците.

„Борисов не е съгласен страната ни да дава заеми на Гърция
Премиерът Бойко Борисов е дал ясен знак на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск, че няма да подкрепи спешните кредити за Гърция...
Позицията на Борисов е в абсолютен противовес на Европейската комисия, която ще иска от България и останалите страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем, който й е нужен, докато дойдат парите от третата спасителна програма. Вчера ЕК предложи да отпусне на Атина тримесечен кредит на стойност до 7 млрд. евро, за да осигури финансовите нужди на страната през юли. Средствата ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилност, който бе предшественик на действащия спасителен фонд на еврозоната. Зам.-шефът на ЕК Валдис Домбровскис съобщи, че мостовото финансиране трябва бъде осигурено от всички страни членки в ЕС.
Вчера в Брюксел тема номер 1 по помощта за правителството на Алексис Ципрас е била позицията "OXI", която вероятно Борисов ще обяви и официално. Още по време на предното заседание на Съвета българският министър-председател заяви, че ЕС не трябва да прави повече компромиси за Гърция. И даде пример с бедността на Западна България, която би следвало да е в дневния ред на страните членки...
"Поради очевидната липса на по-добри решения единственият възможен вариант остава Европейският механизъм за финансова стабилност. Това е инструмент, който беше създаден в началото на дълговата криза и принципно трябваше вече да не се използва", казва Домбровскис. Комисарят признава, че във фонда има налични пари от европейския бюджет като гаранция, които могат да покрият неотложните плащания на Гърция от 7 милиарда евро през юли и още 5 милиарда през август. И допълва: "Без да върне просрочения заем към МВФ, той не може да участва в сключената сделка с евролидерите за 86 милиарда евро, а гръцките банки няма да получат помощ, за да спрат ограниченията".
Ако Гърция не върне тримесечния "мостов" заем, държавите извън еврозоната ще бъдат обезщетени по Европейския стабилизационен механизъм..." - в. „Стандарт".

„Засега правителството е против подкрепа от общия еврофонд за финансова стабилност
България би подкрепила отпускането на спасителни 12 млрд. евро като мостово финансиране на Гърция от европейския стабилизационен фонд само при изрично решение на Народното събрание. Правителството се готви да поиска такова, ако се стигне до гласуване на извънредната помощ по предложение на Европейската комисия, съобщиха източници от кабинета пред в. "24 часа".
За отпускане на 12 млрд. за Гърция още този месец призова вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
Принципно България е против да се ползва общият стабилизационен фонд за покриване на най-належащите плащания на Гърция. Срещу това решение вече се обявиха и други държави от еврозоната като Великобритания и Хърватия. Ако обаче след преговори бъде събрана нужната подкрепа, за да се позволи мостовият заем за Гърция, българското правителство ще поиска специално решение на Народното събрание как да се гласува в съвета.
12 млрд. евро са нужни на Атина, за да плати заема си към МВФ през юли и август. Преди да стане това не могат да започне сделката по третия спасителен пакет от 86 млрд. евро от страните от еврозоната. Няма да има и пари за гръцките банки, с които те да отворят отново, обясни еврокомисарят..." - в. „24 часа".

„Хипнотизаторът Ципрас и гръцките абсурди
Марио Варгас Льоса, "Ел Паис"
Референдумът, проведен по инициатива на Алексис Ципрас, се превърна в ярък пример за масово умопомрачение. Умелата обработка на общественото съзнание с методи, напомнящи колективна хипноза, може да доведе на власт безсъвестен демагог...
Лидерът на СИРИЗА успя да убеди своите сънародници в това, че за ужасните беди, надвиснали над страната, са виновни Европейският съюз и Международният валутен фонд, стремящи се да унижат Гърция и да подкопаят нейната икономика. С тази цел те са я натоварили с дългове и настояват за провеждането на чудовищни реформи, които ще спасят банките и още повече ще задълбочат положението на нейните обезправени граждани. Той също така ги е накарал да повярват, че в случай на изборна победа на СИРИЗА няма да се подчинява на тяхната зловеща власт и ще започне да провежда политика диаметрално противоположна на тази, която са провеждали предходните правителства, слуги на международната плутокрация. Тя ще върне на работа уволнените служители, ще отпусне пари за ускоряване на икономическото развитие и създаването на работни места, ще се откаже от всички ангажименти към финансовите институции и ще престане да си плаща дълговете, ако кредиторите не се съгласят с радикалното съкращаване на дълга и не се съгласят с това плащанията да се осъществяват в зависимост от темповете на икономически растеж. Гърците повярваха, гласуваха за СИРИЗА и потвърдиха своето доверие към младия харизматичен лидер, оказвайки му безусловна подкрепа на неотдавнашния референдум.
Гръцкият референдум се превърна в нагледна проява на масовото умопомрачение...
За всеки здравомислещ човек, ако някакъв въпрос се подлага на референдум, то той е свързан с това да научи дали гръцките граждани желаят да останат в ЕС, изпълнявайки свързаните с това политически и икономически задължения, или предпочитат да излязат от ЕС, отказвайки се да изпълнят тези задължения. Тези 61,8%, които казаха "Не", в действителност гласуваха за вариант, съществуващ само в речите на премиера: да не се спазват ангажиментите, приети от страната при влизането в ЕС, настоявайки за тяхната радикална промяна, защото така е решил гръцкият народ, осъществявайки своето право на суверенитет.
Докато този уродлив спектакъл продължава, положението на Гърция се влошава с всеки изминал ден. През месеците, откакто СИРИЗА е на власт, положението се влоши и страната сега е още по-бедна, намира се на ръба на икономическия колапс, за възстановяването й ще са необходими десетилетия. Тя може да се окаже в истинска задънена улица, ако нейните банки банкрутират, няма да има компании, които да пожелаят да инвестират пари в страна, където нестабилността е постоянна. И е малко вероятно, че Русия /или Китай/ ще пожелаят да платят колосалния дълг...
Начинът за излизането от кризата е само един, и по него тръгнаха Португалия, Испания и Ирландия, оказали се на ръба на катастрофата. Днес те излизат от това тежко изпитание. Тяхната икономика отново набира обороти, тези страни привличат инвестиции, възстановяват международното доверие. Рано или късно, но именно този път ще трябва да избере гръцкият народ след като разбере, че вълшебниците и лъжепророците, на които се е доверил, са тласкани единствено от жаждата за власт и са неспособни да решат каквито и да било проблеми." - в. „Сега".

Промените на условията за получаване на детски надбавки също са сред актуалните теми на вестниците в четвъртък.

„Двойките, които живеят на семейни начала без да са сключили формално граждански брак, губят привилегиите на самотните родители. Това следва от приетите днес окончателно от Народното събрание промени в Закона за социалните помощи за деца.
Според новите текстове като семейство се определят и съвместно живеещи родители без сключен граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес, техните ненавършили пълнолетиe деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, не по-късно от навършване на 20-годишна възраст.
С този текст се очаква да се сложи край на практиката един от семейната двойка да се обявява за самотен родител и само неговият доход да се взима предвид при отпускането на детски надбавки. Сега прагът е 350 лв.
С приетите текстове ще бъде затегнат и достъпът до помощи на майките студентки. Според досегашните разпоредби майка, която следва във висше училище, получава еднократно от държавата 2880 лв. Чрез тази вратичка бременните жени се записват в университет за по един семестър само за да получат парите, но не продължават да учат по-нататък, сочат данните на Министерството на труда...
С приетите днес изменения помощта се запазва, но ще се отпуска само на студентки в редовна форма на обучение, които не са осигурени и не получават обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете от НОИ..." - в. „Дневник".

„Самотни родители може да останат без детски добавки
Родителите, които живеят без брак, ще получават детски добавки по-трудно. Това ще е ефектът от промените в Закона за семейни помощи за деца, които парламентът одобри на второ четене...
Непълнолетните майки ще получават детски добавки от държавата в натура, предвиждат още промените. Така от 1 януари 2016 г. майките, които нямат 18 години, вместо пари ще получават памперси, храни и други стоки и услуги. Съдържанието на пакета ще се преценява от социалните служители. Същата ще е практиката и за родителите, които не се грижат за децата си и харчат парите за себе си..." - в. „Труд".

„Когато двамата родители съжителстват под един покрив при преценката дали детето има право на помощи ще се взимат и доходите на бащата...
От социалното министерство не посочват разчети на колко семейства ще бъдат орязани детските след тази промяна. Статистиката обаче показва, че през последните години броят на извънбрачните деца е над 39 000 годишно, което вече достига 60% от всички живородени. За две трети от тези хлапета има данни за бащите, което означава, че най-вероятно те се отглеждат в семейна среда от двамата родители. Законовата промяна влиза в сила от обнародването й в Държавен вестник, но предстои социалните да извършат проверки дали родителите на децата с отпуснати месечни помощи имат една и съща адресна регистрация. Когато се установят такива съжителства, много майки ще се разделят и с всички останали помощи, които получават като самотни родители.
Депутатите гласуваха още да се прекратят детските надбавки за дете, ако то стане родител. Когато майката е непълнолетна, тя вече ще бъде подпомагата само в натура, а нейните родители ще бъдат лишени от парично подпомагане. Помощта в натура може да е под формата както на стоки - детски храни, дрехи, памперси, така и на услуги - безплатни ясли, детски градини и др. Ще зависи от индивидуалните потребности на семейството, като оценката ще се прави от дирекциите "Социално подпомагане". Стойността на тази помощ в натура обаче ще бъде съобразена с паричния размер на месечните помощи...
Семействата с три деца да получават по-високи месечни и еднократни помощи, предвиждат промените в Закона за семейното подпомагане. Целта е да се стимулира тридетния модел семейства в България. Колко по-високи ще тези помощи от сегашните им размери, ще стане ясно с обсъждането на бюджета за 2016 г., обясниха от социалното министерство..." - в. „Стандарт".

„Прекратява се месечната помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование във всички случаи, в които детето, за което тя се получава, стане родител. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в закона за семейните помощи за деца. Идеята е да се повиши отговорното родителство, информира "Дарик".
С приетите окончателно промени се дава възможност парите, давани за дете, да бъдат замествани с хранителни продукти. Зам. социалният министър Лазар Лазаров обясни, че целта е да се пресекат злоупотреби.
„Основният аргумент за това е да няма злоупотреби с получаването на семейните помощи и основната цел е семейните помощи да отидат директно към детето, за което са предназначени. Това се случва в случаите, когато семейството трайно не полага грижи за детето, когато то не съдейства на служителите от Агенцията за закрила на детето при мерки по закрилата на детето в семейна среда и разбира се, най-новият акцент е свързан със случаите когато майката е непълнолетна", каза Лазаров..." - в. „Преса".

Вестниците продължават да следят совалките около конституционните промени и съдебната реформа.

„В устен доклад, представен на закрито заседание в Брюксел вчера, Европейската комисия застана категорично зад промените в конституцията, предлагани от правосъдния министър Христо Иванов. ЕК стигна и по-далече - обяви, че изменението на основния закон ще е ключов фактор за оценката, която ще даде на управляващите в редовния си доклад в началото на 2016 г., съобщиха източници от Брюксел. По информация на "Сега" силна подкрепа за действията на Иванов са изказали Германия, Франция, Великобритания и Холандия.
Комисията подкрепя идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегия, съобщи пред депутатите в правната комисия министърът на правосъдието. Той предупреди, че ако промените бъдат отложени, това ще е за неопределен период от време. Народните представители от ДПС, БСП и АБВ, които са абсолютно против промените, не реагираха на думите му. За промените в конституцията ще гласуват ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт, но техните гласове не са достатъчни..." - в. „Сега".

„Лидерът Местан обвърза съдебната реформа с развод на ГЕРБ и РБ с Патриотичния фронт
"Не" на промени в конституцията сега, каза ДПС окончателно днес. Това стана след среща между Лютви Местан и Радан Кънев в парламента. Макар да подсладиха разговорите си с баклава, лидерите на ДПС и на ДСБ не постигнаха съгласие за промените в основния закон.
Продължилата час и половина среща бе по инициатива на реформаторите, но се проведе на ДПС територия - в кабинета на зам.-шефа на НС Алиосман Имамов. На нея освен лидерите и домакина присъстваха Четин Казак и Тунчер Кърджалиев от ДПС, а от РБ дойдоха здравният министър Петър Москов и депутатите Найден Зеленогорски и Атанас Атанасов.
"ДПС няма да участва в гласуването на промените в конституцията, ако те влязат в пленарната зала следващата седмица", стана ясно от думите на Местан след срещата.
Той уточни, че депутатите му няма да гласуват нито "против", нито "въздържали се", защото принципно не са против промените в основния закон.
Искали обаче да дадат "малко по-особен знак", че са готови да участват активно за постигане на съдебна реформа с друг проект..." - в. „24 часа".

„Няма съгласие между ДПС и Реформаторския блок след срещата между ръководството на двете парламентарни групи относно проекта за промени в конституцията.
Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан. Той определи разговора като коректен и конструктивен, но ДПС остават на позиция, че съдебната реформа следва да се реализира след предварително постигнато съгласие между системни партии, които предварително да образуват конституционно мнозинство на база постигнато съгласие.
"След местните избори съдебната реформа да се реализира като продукт на обща воля на съгласие между системните политически партии", призова Местан, цитиран от БГНЕС.
Според него е много вероятно тази позиция на ДПС да бъде оценена като отлагане и стопиране на реформите, но това не е така. "Убедени сме, че при този подход съдебната реформа ще се ускори и ще се реализира много по-бързо в сравнение с продължаване на усилията по този конституционен проект", каза лидерът на ДПС..." - в. „Преса".

„Поправките в конституцията, с които ще се прокарва съдебната реформа, вървят към провал. След близо час и половина разговори по темата Реформаторският блок (РБ) и ДПС не стигнаха до консенсус, макар че имали конструктивен диалог.
Радан Кънев няма да се отказва от гласуването на внесения проект с промени в основния закон, като направи заявка, че ще търси подкрепа не само от 160, а от 180 депутати (б.а. - при 180 гласа не се чака от два до пет месеца за следващо четене). Лютви Местан обаче остава на позицията си, че така внесените промени в конституцията трябва да се изтеглят, а след местните избори да бъде обсъден и гласуван нов проект, който да е плод на широки консултации между системни партии. "Ако все пак се стигне до гласуване на промените в основния закон до края на юли, депутатите от ДПС няма да участват в него", обяви Местан. Според него така ще се демонстрира позиция, че движението е по принцип "за" съдебната реформа, но иска тя да се направи наесен, като освен поправките в конституцията се приемат и промените в закона за съдебната власт, в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс. Едно от условията на хората на Местан обаче е ГЕРБ и РБ да се откажат от подкрепата, която Патриотичният фронт дава на правителството..." - в. „Труд".

„Предложените промени в конституцията трябва да се направят преди промените в Закона за съдебната власт. Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев пред Би Ти Ви по темата за съдебната реформа.
Запитан за изказванията на главния прокурор Сотир Цацаров, че няма практическо виждане за провеждане на реформата, Пенчев заяви: "Ами тя (реформата - бел.ред.) си е в перманентна революция". Според омбудсмана много от проблемите произлизат от недостатъци в сегашната конституция. "Постоянно се опитваме да оправим тази каша, която се забърка, и да се изчисти системата от неподходящи хора и допуснати грешки. Да се изчисти номенклатурата, която само възпроизвежда себеподобни."
Пенчев разкритикува начина, по който са били изготвени промените. "Прие се стратегията, после се изготви един текст, които се сервира на депутатите - това според мен беше грешка. Текстовете поне проформа трябваше да се подготвят от комисията за промени в конституцията и тогава да се внесат."
Според него даже промените да не минат на първо четене, съдебната реформа ще бъде извършена..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини