От х:

Днес в x:

В разгара на поста, правоверните отказаха и мобилните телефони

    Постът в мюсюлманството в свещения месец Разаман явно не толерира модерните технологии. Може би защото не са изрично разрешени от Корана, на тях се гледа с недобро око от вярващите мюсюлмани и направо с неприязън от духовните им лица. За това намекнаха две мюсюлманки бързащи с всички сили за обедна молитва в централната джамия на Хасково. Момичетата бяха съвсем според изискванията на вярата-с воали на главата и готови за вдигане/спускане/ фереджета. Религиозно коректната визия обаче се разваляше от модерните айфони, интензивно използвани до приближаване към молитвения дом. Двечките може би така и щяха си влезнат ако група от други забрадени не бяха спрели на входа в трескаво изключване на телефони. Обясниха, че ходжата не гледал с добро око на мобифоните и щял много да се вбеси  ако случайно някой от тях „бръмне” в джамията. Единствено разрешената комуникация вътре е с Господа чрез неговия имам.

    Изключването на мобилни телефони, компютри и телевизори се практикува не само в джамиите, а и в къщите във времето за молитва, убеди се репортер на Haskovo.net гостуващ на мюсюлмани във времето за традиционния рамазански пост. Ограниченията в него са изключително строги и забраняват не само глезотиите но и необходимостите. Така например яденето и пиенето са напълно изключени в светлата част на деня , а през нощта трябва да бъдат умерени. Изцяло недопустимо е съвокуплението като дори помисълът за секс е греховен. В тая графа вероятно минават и модерните комуникации, като още нещо, което разсейва правоверния от религиозната му ревност.

    Добрата новина за не толкова ревностните,  е че ограниченията падат само след няколко дни. Тази година Рамазана свършва на 17-ти юли, когато започна 3-дневния празник по повод приключване на поста - Байрама.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини