От х:

Днес в x:

Български студент в Гърция: Тука всичко е спокойно

Ангел Димчев е младеж от Първомай. Завършил е СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ а сега е студент в Гърция.

Учи международни отношения в солунския университет и се шегуваме, че е като метеоролог в окото на бурята.

Обадихме се да го попитаме как се чувства в Гърция? По един и същи начин ли живеят гърците сега и преди година? „Да, напълно – категоричен е той. Тука всичко е спокойно.“ Не го притесняват опашките пред банкоматите. Единствената промяна е, че хората не разполагат с пари в кеш, но не са спрели да пазаруват, няма и дефицитни стоки в магазините. Той самият ползва българска карта и няма ограничения в теглената сума. В последните дни и опашките пред банкоматите са с не повече от 6-7 човека.

С преподавателите си често са разговаряли за финансовите проблеми на Гърция, но кризата е съвпаднала със сесията и не са имали възможност да обсъждат конкретната ситуация. Дали са повече за „охи“ или за „не“ Ангел не може да каже, но е сигурен, че всички искат „една по-справедлива Европа, където всички държави са равни“. И пожелава на българските пенсионери не гръцки, а германски пенсии. Проблемът на Гърция, според него е, че Европейският съюз предлага стратегии, които ще доведат до същата ситуация. Проведените през последното полугодие избори и референдум не са дали никакъв резултат, а страната не може сама да определи какво е добро и какво е лошо за нея. Предложенията на Меркел определя като неустойчиви и намеса в суверенитета на Гърция. Изходът? По-силните икономики да отстъпят. Контролът над Гърция е огромен, а това Ангел Димчев не го вижда като „голямо европейско семейство“, а като СССР. Опира се на постановление на МВФ, че гръцкият дълг трябва да бъде преизчислен. И подчертава: „не говоря за намаляване – това вече е правено, но предлаганите реформи не могат да доведат до погасяването му“. Ангел признава, че решението на проблема е труден, а това което казва само предава настроенията в южната ни съседка. В същото време потвърждава, че има хора с мнение, различно от показаното на референдума. Едно от първите неща, които е научил в университета е, че международната система е анархична и конкурентна, в нея доминира интереса.

Ако имаше право да гласува, на референдума би избрал „охи“. Аргументът му – ЕС трябва да се развива еднакво към всички страни, членуващи в него. А посланието му към всички българи е- да бъдем по-задружни и единни и да отстояваме националните си интереси пред света.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини