От х:

Днес в x:

Мода: Марихуана в междучасието и нова отрова - „крокодил“

Всеки втори гимназист в Хасковско е пробвал дрога, а някои от тях продължават да я употребяват. Младежите го правят от любопитство, но и защото наркотиците са лесно достъпни. Факт е, че дрогата се продава около и в училище, каза психологът на Регионалната здравна инспекция Красимира Богданова. Специалистката е говорила с много гимназисти от Хасково и региона, но се позова на гарантираната анонимност и не влезе в конкретика. Още повече, че нейните събеседници не желаели много-много да говорят. И все пак дори и така, картинката в училищата е обезпокоителна.

Оказва се, че тинейджърите спокойно могат да тръпнат една ганджа на крак в междучасието и да повторят по желание на път за вкъщи. Началната зарибявка минавала без пари, но дори и впоследствие леката дрога не излизала скъпо. Ученици от хасковска гимназия споделили, че без проблеми могат да си осигуряват екстази срещу 2 до 5 лв. Канабисът, разбира се, е още по-евтин, при него понякога се процедира като между пушачи - почерпка на цигара.

Немалко от учениците се отказват да продължат, с изумителното твърдение, че дрогата не им влияе. Но пък от друга страна, доста продължават именно защото си мислят, че не им влияе, пък е модно. Почти всеки, признал за употреба на дрога твърди, че го прави в компанията или заради нея. Друго широко лансирано мнение е, че марихуаната далеч не е толкова вредна, колкото цигарите, а в много ситуации направо помага. „Непрекъснато сме под напрежение от изпити, олимпиади, тестове и въобще от учене. Една трева успокоява, това е факт“. Думите са на 11-класник от престижно хасковско школо, споделени пред Haskovo.net с изричната уговорка да не се споменава името и училището. Според гимназиста поне 10 души от неговия клас си пафкат марихуана регулярно - не всеки ден, но достатъчно често - “когато им е кеф“. Когато искат кефът да е по-голям, си правят партита, като новата мода била парти с наргиле. Не одимявало толкова, колкото фасовете, пък и могат да се пушат много неща. Всичко се върши тайно, за да не разберат родителите. На децата не им пука много от учителите, понеже „и на тях не им пука дали пушим“. Родителят обаче можел да заподозре или подуши нещо.

Тъжната истина е, че дори родителят да подозира, той има много малко варианти да докаже подозрението си, коментира психоложката Богданова. Не е вярно, че от дрога се разширяват зениците. Наистина, безсънието е факт, но със сърфирането в социалните мрежи съвсем не е сигурно какво го причинява. Отслабването е последващ фактор от консумацията на дрога, но пък много момиченца се стремят да пазят линия с диети. Характерната за употребяващите наркотици неадекватност, агресия и избухливост пък почти изцяло се припокриват със симптомите на пубертета, когато децата започват да пушат.

Най-страшното според Богданова обаче е, че така наречените дизайнерски дроги в голяма степен не се хващат от урологични тестове. Те били отрицателни дори при редовен наркоман. Единственият шанс е родителят да следи детето си, но не в смисъл да му пребърква джобовете или да го следва на всяка крачка, а да го наблюдава и говори с него. Всяка рязка промяна в поведението, липса на внимание и разсеяност по теми, които преди това са били важни за детето, са белег, че може би дрогата се е намесила в неговия живот.

Проблемът не е само при учениците. Трима души са били консултирани доброволно и анонимно в РЗИ през тази година и се оказало, че са на възраст между 25 и 30 години, тоест вече изградени характери, при които любопитството едва ли е определящ фактор. Но са избрали да се хлъзнат по наклонената плоскост. Проблемът е, че след леките дроги най-често идват тежките, категорична е Богданова. Но понеже са скъпи, се търсят некачествени заместители. Новата най-смъртоносна дрога, която вече е в България, а следователно и в Хасковско, е Крокодил, наричан „хероинът на бедните“. Приема се венозно, а ефектът върху организма е опустошителен - предизвиква некроза на органите. Според лекари средната продължителност на живота на употребяващия Крокодил е 2-3 месеца.

Иначе в Хасковско най-много се консумират марихуана, амфетамини и екстази. Голяма част от тях са гаражно производство и замърсени, което ги правят потенциално смъртоносни за употребяващите ги.

Г. Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини