От х:

Днес в x:

Общината дублира Общинска полиция, паякът ще вдига и без униформени

Община Хасково ще дублира Общинска полиция, като създаде свой контролен орган с право да репатрира неправилно паркирани автомобили. Това става ясно от докладна записка на кмета Георги Иванов, с която се иска утвърждаване на нова численост на общинската администрация. Според предложението съставът трябва да се увиличи от 253 на 257 щатни бройки. Новите 4-ма служители ще са в структура с пълномощия да премества паркирани пътни превозни средства на отговорно пазене без знанието на неговия собственик или водач. Основания за създаването на структура с подобни пълномощия има в чл. 168 от Закона за движение по пътищата, аргументира се градоначалникът. В текста на този член е записано, че такива права имат упълномощените от министъра на вътрешните работи служители, и/или дъжностни лица, определени от администрацията, управляваща пътя.

Закриването на Общинска полиция, предложено от кмета, не бе утвърдено на предишната сесия в края на май. Тогава решението се отложи, а съветниците решиха да разследват работата на униформените, както и необходимостта от тях. Още преди сесията обаче шефът на Областната дирекция на МВР комисар Ангел Цанков чрез Haskovo.net предупреди, че закриването на звеното може да доведе до проблеми, като посочи за пример работата на паяка. По думите му при репатрирането на неправилно паркиран автомобил трябва да присъства служител на МВР. На сесията обаче кметът заяви, че законът му дава право да упълномощи свой орган, който да извършва тази дейност и без тях.

За предстоящото заседание на ОбС следващия петък няма внесена докладна записка по въпроса с Общинска полиция. Вероятно общинските съветници не са приключили с разследването й.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини