От х:

Днес в x:

Тефтерчето на Ботев ще бъде изложено в президентството днес

По повод 140-годишнината от подвига Христо Ботев и неговите четници в днес президентската институция ще отвори врати за граждани с изложба, посветена на големия българин, поет, публицист и революционер, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 10 ч. до 16 ч. в Гербовата зала на "Дондуков" 2 ще бъдат изложени тефтерчето на Ботев, единствените запазени негови лични вещи, документи, писма, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер, Държавна агенция "Архиви", Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Общонародна фондация "Христо Ботйов".

По традиция държавният глава Росен Плевнелиев ще приеме лично първите гости на "Дондуков" 2.

Централно място в експозицията заема тефтерчето на Христо Ботев, което поетът използва през последната година от живота си, информират от прессекретариата на държавния глава. Особен интерес представлява прощалното писмо на Ботев до семейството му, изпратено от кораба "Радецки". В него са последните думи на поета-революционер към съпругата му Венета: "После отечеството си съм обичал най-много тебе".

Гражданите ще могат да видят единствените запазени лични вещи на революционера - джобния му часовник и писалищните му принадлежности, както и писма, визитни картички и оригинални фотографии. Експозицията на реликвите ще бъде показана в столицата едва за втори път от 50 години насам, отбелязват от прессекретариата.

Специална част от изложбата е посветена на запазването на паметта за Ботев и неговата чета след Освобождението. Желаещите могат да прочетат протокола на Комисията по издирване на лобното му място и да се докоснат до автентични свидетелства, свързани с издигането на паметника на поета-революционер във Враца.

Сред експонатите са също така лични вещи на близките на Христо Ботев – на майка му Иванка Ботева, на съпругата му Венета Ботева и на дъщеря му Иванка – икона, култов съд, часовник, албум-споменик, лорнет, дамски шал и други.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини