От х:

Днес в x:

Фундаментално откритие за мозъка пренаписва учебниците по медицина

Учебниците по анатомия и медицина трябва да бъдат пренаписани, вземайки под внимание фундаментално ново откритие, което ще окаже значително влияние върху лечението на редица неврологични заболявания като Алцхаймер, аутизъм, множествена склероза и други.

В продължение на години се вярваше, че мозъкът не разполага със свои собствени съдове на имунната система.

Вместо да си задаваме въпроса: "Как да изучим имунната реакция на мозъка ?", "Защо при пациенти с множествена склероза се наблюдава и атака на имунната система ?", сега можем да подходим механично. Защото мозъкът е като всички други тъкани свързан с периферната имунна система посредством менингеални лимфни съдове, казва Джонатан Кипнис, професор в Университета на Амстердам. Той добавя, че това е напълно нов начин на разбиране на взаимодействието на мозъка с имунната система.

"Вярваме, че при всяко неврологично заболяване, в което е включен и компонент на имунната система, тези съдове може да имат важна роля", казва Кипинс.

Оказва се, че лимфните съдове в мозъка, са скрити много добре, затова са се изплъзвали на учените до сега. Лимфната система на мозъка следва главен кръвоносен съд до синусите, което я прави трудна за откриване. "Толкова е близо до кръвоносния съд, че може и да я пропуснете", казва Кипинс.

Тези съдове са били първоначално открити в мозъка на мишка.

"Когато ми показаха резултатите имах да кажа само едно: Учебниците ще трява да се променят", заявява ръководителя на Департамента по невронаука в Университета в Амстердам Кевин Лий.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ша
    Шапка
    0 0
    12:02, 2 юни 2016
    Пак ще го кажа - съвременната медицина разбира от човешкото тяло, колкото шамана пред пещерата от каменната ера е разбирал от магии за да помага на племенните си братя. ...Е може би и малко повече, но не е сигурно.
Последни новини