От х:

Днес в x:

Евангелисти ни пазят от зарази, плащат за лекари на бежанците

Пастор Веселин Йотов се съгласил евангелската църква да плаща, само и само лагера да не остава без лекари

Евангелската църква от Хасково е поела заплатите на медицинските лица в най-големия бежански лагер у нас, в Харманли, понеже държавата няма пари. В началото на тази седмица договорите на единственият лекар и 2-та фелдшери са изтекли и не са подновени. Работодателите от ДАБ са поискали от медиците да работят без пари до 19-ти юни. Тогава щяло да има обществена поръчка за нов медицински персонал, по която медиците могат да кандидатстват и да бъдат назначени. Д-р Елена Дачева и фелдшерите Георги Красимиров и Ангел Маврудиев обаче са отказали. Още повече че ДАБ към момента им дължи три неизплатени месечни заплати. Така най- големия бежански камп в България с близо 2000 домуващи бежанци бе на път да остане без каквато и да е медицинска помощ, въпреки върлуващите там зарази. По данни на самите медици, в момента в лагера се шири шарка, ентероколити, краста, въшки и редица инфекции на дихателните пътища. Именно от такава на 25-ти май умря 4-годишната Руя Мустафа Хайсан. Детенцето угасна като свещичка в неделя в хасковската болница, където бе докарано поради липса на медицинско обслужване в лагера през уикенда. Докато плащаше, ДАБ плащаше само до петък. Без лекари и в другите дни, случаи като този с Руя няма да са изолирани, опасяват се хора от персонала. Те са загрижени и за собственото си здраве.

Проблемът обаче е готов да напусне стените на лагера, както го напускат и самите бежанците, които са на свободен режим. При евентуална епидемия, винаги вероятна при струпването на много хора на едно място, тя би плъзнала из цял Харманли и околните населени места. В пълен шах от този апокалиптичен сценарий, началникът на лагера Йордан Малинов се е обърнал с паническа молба за помощ към хасковската евангелска църква и лично пастор Веселин Йотов. Евангелистите са се съгласили да плащат заплатите на медиците поне до 20-то число на този месец, след което държавата евентуално да си поеме отново ангажимента.

Така, от вчера, д-р Елена Дачева и фелдшера Георги Красимиров са назначени към Евангелската църква. От името на Петдесетия ден, двамата дългогодишни медици продължават да лекуват имигрантите. Наемането станало по договор, подобен на този с ДАБ - граждански с около 1000 лв брутно възнаграждение. „Помагаме от началото на съществуването на лагера, ще го направим и сега. Не можем да оставим място с населението на малък град без нито един лекар“ коментира пастор Йотов, който категорично подчерта, че не го правят за слава, а защото така трябва. „Прочетете си библията“ назида журналистите Йотов. Евангелистите се занимават с благотворителност в лагера от близо 2 години и непрекъснато разширяват помощта си за бежанците. Йотов бил склонен да помага и заради шефа на лагера Йордан Малинов, с когото работели много добре. 

Самият началник Малинов отказа коментар по случая, но потвърди за прекратените от ДАБ договори с медиците. „Медицинското обслужване на лагера се решава от София“ натърти той.

Далеч по-крайни бяха самите лекари. „Това което става е абсурд“ избухна педиатърът Елена Дачева. И потвърди, че тя и колегите й имат да получават от ДАБ поне 3 заплати. „Погребах майка си на вересия. Като почина преди три месеца нямах пари“ през плач каза лекарката. Има да получава пари за декември, януари и април. Не е ясно какво ще се случи и с парите за май. „Когато разказах за погребението на майка си, заместник председателят на ДАБ Александър Димитров ми даде думата си, че подобно нещо няма да се повтори и парите ще бъдат изплатени. Когато в края на май стана въпрос за нашите договори, от ДАБ ни казаха в очите, че тия заплати едва ли ще ги видим някога“ възмутена е Дачева. В нейното положение е и фелдшера Георги Красимиров, като той дори е още по-ощетен, защото Дачева е на 4-часово дежурство, а Красимиров на 8. Медицинските лица работят и в невъзможни условия-захлупени полуподземни кабинети, с мирис на отходен канал. Нямат и елементарната екипировка и оборудване за безопасна работа. Нямат постоянно прикрепен преводач и се налага при преглед да ползват услугите на руско-говорящи лагерници. Снетата от тях анамнеза на предишни заболявания е меко казано неточна. А освен да лекуват, се налага и да преговарят. „Бежанците имат много ниска здравна култура и категорично отказват да пускат децата или жените си за лечение в болницата. Налага се да ги заплашваме с депортация или отказ от статут, да пуснат дечицата си в лечебно заведение“ сподели медик, помолен да не го цитираме. Знаел че това е незаконно,но иначе през седмица в лагера ще умира по някой.

Новината, че Църква плаща на колегите им работата в лагера, засрами цялото лекарско съсловие в Харманли. Срам ги било заради държавата, че можела да падне толкова ниско. „Никога не бих си позволила такова нещо, въпрос на чест и достойнство е. Аз български доктор ли съм или не“ вбесена бе д-р Александра Чакърова. Била наясно с бежанската тематика, защото освен 2500-те свои имала записани и 100-на бежанци. „Този вариант не решава нищо. Като излязат от лагера стават неосигурени и веднага бягат нанякъде. Играя си само на вписване и отписване“, допълни Чакърова. Според нея изходът от казуса е лесен, при добро желание - „Аз самия бих работила като лекар в лагера, но нашата скъпа държава забранява на джипитата да работят на втори трудов договор“. А няма ОПЛ което да се откаже от практиката си. Просто защото от нея взима повече от обещаваните около 2300 лв бруто, при работа само в лагера. Тарифата за медицинския труд по обществените поръчки на ДАБ е 14 лв на час. В първите две обяви за набиране на медици за харманлийския лагер, не се яви нито един човек. Вероятно т ака ще стане и на 19-ти юни. Тогава обаче свършва и финансирането от евангелската църква и лагера, както и самия Харманли ще бъде оставен на милостта на летните зарази.

Г.Христов

В лагера има над 600 деца, а проблемът е, че някои майки не ги пускат в болница
Религията и етноса са пречка за медицинското обслужване на бежанците. Сега вече и държавата стана такава
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Бр
    БРИГАДЕНФЮРЕР ШЕЛЕНБЕРГ
    21 -10
    19:09, 3 юни 2015
    Няма ли есесовци да ги опърлят за здраве с огнепръскачки и да приключим филма.
  • 2
    Бр
    Браво
    21 -10
    20:01, 3 юни 2015
    Поздравления за пастора!Добре,че има хора като него,за да имаме всички добър пример.Браво!От друга страна управляващите тази Агенция е най-добре да емигрират в Сирия.Тук не виждам смисъл да ми харчат данъците който плащам за да има заплати за хора,който цял ден се подпират на корема си-НЕПРАВЕЙКИ НИЩО!
    • Ни
      Николай Георгиев_1433357982
      8 -8
      21:48, 3 юни 2015
      Научете българския език, данъците- множествено число, който плащам -единствено такова. Хора, отново множествено, "който цял ден..."
    • Из
      Изобличител
      3 0
      11:18, 4 юни 2015
      Нали ако отидат в Сирия ще ги убият на място. Затова са дошли тук. Мислете малко преди да кажете нещо.
  • 3
    Ан
    антилицемер
    17 -15
    21:15, 3 юни 2015
    Какво браво!Жалко,че позволяваме на сектанти и антихристияни да се намесват в дейността на държавата!Да вършиш лошо на хората и после да се молиш господ да ти прости!Не познавам свестен евангелист!Опитват се да измият мръсотията от себе си с молитви!Проучете как започнаха масово да вземат деца от домовете-осиновяване или приемна грижа.Колко пари получават за това от църквата си.Печелят души!А тези, които са в училищата и учат децата ни!Пази ни боже от евангелисти!!
    • Ре
      ре
      13 -3
      23:27, 3 юни 2015
      Всъщност секта не е ли криво учение, различно от това, което пише в Библията? Евангелизъм не идва ли от там - Евангелията, не ти проповядват нещо различно от Библията, която четат Православните християни. Лично познавам трима евангелисти, осиновили деца и НИКОЙ от тях не го е направил с цел печалба. И не получава пари от църквата.
    • Ha
      hahah
      7 -2
      06:36, 4 юни 2015
      Ами аз ще ти кажа колко пари получават от цирквите си - николко! Ти можеш ли да четеш изобщо,тъпанар такъв!? Те плащат заплатите на докторите ! Като не си запознат дори и с 2% от информацията ,какви глупости пишеш???
    • Из
      Изобличител
      4 0
      11:23, 4 юни 2015
      Ти нещо, хич не си запознат с Християнството(Евангелизма), защото всичко е точно обратното на това, което твърдиш!
    • Ве
      Веселин_1433409082
      5 0
      11:59, 4 юни 2015
      Какви секти, какви антихристияни??? Това беше комунистическа медийна пропаганда от началото на 90-те. Жалко е, че все още народът не се е отърсил от нея. Християнството има три ОФИЦИАЛНИ клона в цял свят: православие, католицизъм и протестантство. Евангелистите са към третия. В много държави този клон е преобладаващият (САЩ, скандинавските и други западноевропейски държави, както и незападни държави като Естония). Едно от характерните неща при тях е призив за завръщане към библейското учение в най-чистия му вид. Това няма нищо общо със секта, а още по-малко - с антихристияни!!! Евангелистите са и родолюбци! Превеждат първата Библия на съвременен български, в който участва самият П.Р. Славейков. Имат най-голям принос за огласяване на зверствата при потушаване на Априлското въстание, и това в крайна сметка довежда до свободата ни. И днес са винаги социално ангажирани, както показва и конкретният случай.
    • _1
      _1433437753
      7 -1
      20:08, 4 юни 2015
      Защо човек като не е информиран, коментира и пише подобни глупости! Става въпрос за евангелисти, това са християни протестанти, а не сектанти! Тъй като цялата ни държава е православна - къде е в момента и е зарязала тези чужденци в лагера без лекари! И другото което е, ХРИСТИЯНСТВОТО НЕ Е САМО РЕЛИГИЯ НА ПРИКАЗКИ, НО И НА ДЕЛА! И все пак, като афиширащи себе си християни, нека си прочетем какво пише в Библията:
      "Защото Иеова вашият Бог е Бог на боговете и Господ на господарите, великият, мощният и страшният Бог, Който не гледа на лице, нито приема дар;Който извършва съдба за сирачето и за вдовицата и обича чужденеца, като му дава храна и облекло." - Второзаконие 10:17-18
  • 4
    Ss
    ss_1433358755
    15 -9
    22:00, 3 юни 2015
    Цялата арабска сволоч събрахме и хрантюкаме. И тези лайнари евангелисти и те за капак отгоре. И шибаната педалска пародия на държава която е абдикирала от всичко - морал, християнски ценности, ред, законност. Време е за събуждане от летаргията. Събуди се народе, и потърси отговорност на всичката сволоч която те докара до тука.
    • Из
      Изобличител
      4 0
      11:28, 4 юни 2015
      Християните поне правят нещо... А и да ти кажа, в България има много християни, които държът здраво на християнските ценности. Просто ти не си правиш труда да ги видиш, но пък си тръгнал да говориш!
  • 5
    Pl
    plamen_1433367789
    5 -2
    00:31, 4 юни 2015
    Ти изобщо нямаш право да говориш за християнски ценности ,след като пишеш такива глупости.Нямаш си на идея от християнска любов етика и морал.Господ да ти прости.
  • 6
    Vi
    vivident
    4 -2
    08:11, 4 юни 2015
    Нещастници, само за минута се поставете на местото на тези хора,изгонени от домове те си,от кварталите в който са живеели, от държавата в която са родени, представете си да се беше случило тук в бг подобно нещо ? така ли трябва да се третират тези жалки хора ? така или иначе не помагате на хората нито държавата , поне не ги кълнете,достатъчно са прокълнати и ударени от господ
  • 7
    Ve
    velomaster
    4 -2
    08:53, 4 юни 2015
    Само евангелистите могат да оправят това загнило общество!Масовия българин толкова е деградирал,че трябва истинските християни да дават пример на изпростелите, крадливи и развратени Ганювци!Повечето интелигентни българи са навън и тука става страшно!
  • 8
    Je
    jena
    5 -1
    13:57, 4 юни 2015
    Какво само плюете бе,хрантутници такива? Не съм евангелистка,но с нищо не ми пречат евангелистите....нека всеки вярва в каквото реши...в свободна страна (уж) живеем..Евала,че са се организирали и ще направят нещо хубаво за тези хора! А вие,комплексачета,които само знаете да "хейтите" какво добро нещо сте направили напоследък???
  • 9
    Ве
    Веселин Йотов
    4 0
    23:32, 4 юни 2015
    веднъж разговарях с един сириец, който бе в лагера в Харманли. от дума на дума се опитах да насоча вниманието му към вярата в Бога и към Исус Христос. като усети на къде бия, той ме прекъсна с думите: "Виж, аз искам да знам що за човек си, но това, което е в сърцето ми, не го пипай!". Млъкнах и размишлявайки върху думите му, аз разбрах, че той е прав - в човешкото сърце има право да "пипа" само Бог, а ние хората трябва да правим само това, което сме длъжни да направим. Когато става дума за хора в нужда се сещам за притчата за добрия самарянин от Евангелието според Лука 10 глава. В нея се разказва как един другоплеменник помага на човек, нападнат от разбойници. в края на притчата Исус Христос казва - Иди и ти прави така...Това е причината да съберем средства от НПО и приятели за да помогнем за заплатите на лекарката и фелдшера и в лагера да има медицинско обслужване. Благодаря на г-н Малинов за предоставената ни възможност - за нас е привилегия да можем да помогнем. Не се сърдя на невежите по отношение на вярата и църковността, които коментират статията - те не са виновни, а на Г.Христов (автора на статията) искам да кажа - ще се радвам да се запознаем. Бог да ви благослови.
Последни новини