От х:

Днес в x:

7-ми клас: Катастрофа по математика, по-малка катастрофа по БЕЛ

Децата започнаха изпита с усмивки, но много го завършиха със сълзи

Средното ниво на хасковските ОУ по математика вече еднозначно е среден 3. Това е заключението от резултатите на външното оценяване на седмокласниците, които излязоха днес. От явили се 1825 завършващи прогимназията средната оценка в точната наука е точно 3.297. Миналата година все пак бе добър, макар и едва 3.50. Сривът от повече от две десети все пак е по-малък от националното отстъпление-там резултатите на седмокласниците в сравнение с предходната година е 4 десети, че и повече. Въпреки това оценките са пълна катастрофа, коментират потресени математици от хасковски училища. Наличните 464 двойки и купищата тройки ги изумяват, още повече че мнозинството от децата се явявали и на частни уроци. „Излиза че в къщи не учат нито минута“ заключава дългогодишен преподавател по математика в престижно хасковско училище. И добавя: без самосъзнание от детето, което да му бъде вменено от родителя-не става.

Отстъплението по БЕЛ също е отчетливо макар и не толкова голямо. Средният успех е 3.854 при 3.93 миналата година. Двойките обаче са забележимо по-малко-281 спрямо 319 да 2014-та. 1260 ученици издържаха с положителна оценка и двата изпита и ще могат да кандидатстват за 1066-те места предлагани в хасковските гимназии с прием след 7 клас. По традиция за там документи си подават около 880-900 деца, което значи, че със сигурност ще има паднали паралелки. Мнозинството от седмокласниците се пробват в така наречените елитни училища-ПМГ, Езиковата и Икономиката, а като не стане си остават в СОУ.

Впрочем беглия анализ на първите резултати показва, че и елитните са свалили нивото си. Ученичка от хасковско СОУ удари в земята математическите гимназии по математика. Ивана Ангелова от „Паисий Хилендарски“ Хасково е с 5.927 и при липсата на пълни 6-ци изпреварва убедително следващите двама най-добри. Панайот Маринов от хасковското ПМГ и Мария Вълова от димитровградското. №1 по български в областта е възпитаничката на ОУ Любен Каравелов-Хасково Василена Попова, следвана от две ученички от „Христо Смирненски“ Антоанета Марчева и Мелиса Алиева.

Заявки за 1-во класиране се подават от 16-ти до 19-ти юни, а самото класиране ще е на 25-ти.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Когато държавата е катастрофирала няма как пътниците(гражданите на държавата) да не пострадат!
  • 2
    11
    112626
    0 0
    07:33, 4 юни 2015
    Резил
    • Ха
      хахаха_1433398860
      1 0
      09:09, 4 юни 2015
      Тука не е виновна държавата ,а родителите ... прост народ слаба държава
    • З2
      З24
      2 0
      14:02, 4 юни 2015
      Родителите не трябва да са математици. Учителят трябва да е знаещ!
  • 3
    Mn
    MN
    4 -7
    07:43, 4 юни 2015
    Недоумявам!!! Има нещо гнило тук...Необходимо е регулярно УЧИТЕЛИТЕ ДА СЕ ЯВЯВАТ НА ИЗПИТИ!!! Само това е спасението. Крайно време е стотици заспали баби да се напънат да се дообразоват и квалифицират. Който не издържи изпита-ВЪН! Да пасе овце, а не да осакатява деца. НЕГРАМОТНИ УЧИТЕЛИ, неграмотно поколение.Това е. Не упреквайте децата.
    • Bl
      Bludya
      8 0
      08:59, 4 юни 2015
      Време е да се върне малко уважението към учителите и децата да не са мамини синчета и дъщерички. Сигурен съм, че същите учители които са обучавали мен и приятелите ми, на които съм страшно благодарян, обучават сегашните деца. Аз бих казал, че излезнах качествен кадър, но знам какви неща си мислех за учителите ми тогава когато бях тинейджър и ме биеха хормоните. Знам и, че ако родителите ми бяха слушали мен, а не опита си, щяха да ме оставят да си мисля, че учителките едва ли не ме мразят и имат специално лошо отношение към мен, въпреки, че аз съм си бил научил урока.

      Не, те ме натискаха да уча, понякога и с по - строго отношение, възпитаха ме добре и сега съм доволен от живота си.

      Разберете родители, отговорността за образованието (няма да говоря повече за възпитание) на детето ви не се свежда до това да дадете парички на частна учителка. Интересувайте се от него, оценките, домашните му. Помагайте му, но не да му решавате домашното и то така и да не се научи да се справя само, а насочвайте мислите му в правилната посока. Давайте пример със себе си...
    • Не даскалите са виновни, те просто са дежурното извинение за всичко несполучливо в образованието. Ама требе и акъл, недоумяващий... :-)
    • З2
      З24
      6 -1
      13:51, 4 юни 2015
      Какво искате да кажете? Че децата нямат акъл?!!!! Вие не сте наред!!! Децата са прекрасни!!! Учителите са отговорни на 100% за това, което се случва. Ако образователната система "куца", те са хората, които трябва да реагират. Народни будители....Грънци....
  • 4
    Та
    танот
    0 0
    08:09, 4 юни 2015
    И като им направят едни изпити какво? Всичко ще си е пак същото. Ще се плаща ще се дават на определените лица изпитите без никакъв проблем. Старата песен на нов глад. Ще си се назначават такива, който са или платили, или на някой човек и нищо.Общо взето това ни чака за напред като гладам.Корупция, простотия и това е........
  • 5
    Ро
    родител
    6 0
    08:56, 4 юни 2015
    Защо насочваме упреците си към учители и ученици? Истината е, че задачите по математика бяха много трудни, особено от втория модул. Едната дори е нетрадиционна, която не е по силите на седмокласниците. А текстът за преразказ по БЕЛ е неподходящ както за този вид съчинение, така и за тази възраст деца. Фактът, че сривът на резултатите е в национален мащаб, доказва, че вината не е на училищно ниво. А какво да кажем за изключителната натовареност на седмокласниците, които ежедневно трябва да заучават ненужни за електронното време научни факти?! Да не осъждаме преподавателите с хулни думи,особено тези с голям опит и с отдаденост на професията! А такива учители в нашата община не са малко.
    • З2
      З24
      4 0
      13:43, 4 юни 2015
      Среден 3 е много нисък резултат! Кой ви говори за втори модул? Да си бяха решили задачите от първия, щяха да имат повече....Слаба образователна система- слаби резултати! Неграмотни деца.....Ами другите предмети? Положението е плачевно.
  • 6
    Та
    Така е!
    0 0
    09:16, 4 юни 2015
    Учебници от 100 издателства,пълни с глупости.Учители завършили по 100 начина,роднини на Директори.Родители на гурбет в чужбина.Какво да правят децата?-те нямат вина!
  • 7
    Ли
    лиско
    2 0
    14:37, 4 юни 2015
    Учителите не ви са виновни. Всичко в тази държава се неглижира, изпростява... Налагат се непрекъснато нови системи от тъпи по-тъпи, всеки пише учебници... Вземете нещата от която и да е чужда държава заедно със задължителната униформа и всичко ще си дойде на мястото. Навсякъде си личи кой е ученик, а дисциплината е казармена /имам опит от Англия и Германия/Затова като завършат абитуриентите са готови за всичко.
  • 8
    Ни
    Нина
    16 -1
    16:15, 4 юни 2015
    Скоро един експерт каза: "Докато има делегирани бюджети и директорите гледат бройката, от училищата ще излизат БРОЙЛЕРИ". Това е истината - скапана система! Има една хубава книга "Затъпяване. Скритата цел на държавното образование" от Джон Гатоу. Прочетете я. Вината на нас родителите е, че имаме прекалено голямо доверие в системата и не влагаме достатъчно грижи и лично време в образованието на децата ни.
  • 9
    Ма
    мама бг
    1 0
    18:22, 4 юни 2015
    учебните програми и писаното в учебниците -цел затъпяване ,а не образоване...твърде сложен и непонятно написан материал-в повечето случаи практически неприложими знания-на кого скъпи читатели му притрябва в живота да намира -уравнения с х ,или да решава числов израз....и т нт...
Последни новини