От х:

Днес в x:

14 °C

7-ми клас: Катастрофа по математика, по-малка катастрофа по БЕЛ

Децата започнаха изпита с усмивки, но много го завършиха със сълзи

Средното ниво на хасковските ОУ по математика вече еднозначно е среден 3. Това е заключението от резултатите на външното оценяване на седмокласниците, които излязоха днес. От явили се 1825 завършващи прогимназията средната оценка в точната наука е точно 3.297. Миналата година все пак бе добър, макар и едва 3.50. Сривът от повече от две десети все пак е по-малък от националното отстъпление-там резултатите на седмокласниците в сравнение с предходната година е 4 десети, че и повече. Въпреки това оценките са пълна катастрофа, коментират потресени математици от хасковски училища. Наличните 464 двойки и купищата тройки ги изумяват, още повече че мнозинството от децата се явявали и на частни уроци. „Излиза че в къщи не учат нито минута“ заключава дългогодишен преподавател по математика в престижно хасковско училище. И добавя: без самосъзнание от детето, което да му бъде вменено от родителя-не става.

Отстъплението по БЕЛ също е отчетливо макар и не толкова голямо. Средният успех е 3.854 при 3.93 миналата година. Двойките обаче са забележимо по-малко-281 спрямо 319 да 2014-та. 1260 ученици издържаха с положителна оценка и двата изпита и ще могат да кандидатстват за 1066-те места предлагани в хасковските гимназии с прием след 7 клас. По традиция за там документи си подават около 880-900 деца, което значи, че със сигурност ще има паднали паралелки. Мнозинството от седмокласниците се пробват в така наречените елитни училища-ПМГ, Езиковата и Икономиката, а като не стане си остават в СОУ.

Впрочем беглия анализ на първите резултати показва, че и елитните са свалили нивото си. Ученичка от хасковско СОУ удари в земята математическите гимназии по математика. Ивана Ангелова от „Паисий Хилендарски“ Хасково е с 5.927 и при липсата на пълни 6-ци изпреварва убедително следващите двама най-добри. Панайот Маринов от хасковското ПМГ и Мария Вълова от димитровградското. №1 по български в областта е възпитаничката на ОУ Любен Каравелов-Хасково Василена Попова, следвана от две ученички от „Христо Смирненски“ Антоанета Марчева и Мелиса Алиева.

Заявки за 1-во класиране се подават от 16-ти до 19-ти юни, а самото класиране ще е на 25-ти.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Когато държавата е катастрофирала няма как пътниците(гражданите на държавата) да не пострадат!
 • 2
  11
  112626
  0 0
  07:33, 4 юни 2015
  Резил
  • Ха
   хахаха_1433398860
   1 0
   09:09, 4 юни 2015
   Тука не е виновна държавата ,а родителите ... прост народ слаба държава
  • З2
   З24
   2 0
   14:02, 4 юни 2015
   Родителите не трябва да са математици. Учителят трябва да е знаещ!
 • 3
  Mn
  MN
  4 -7
  07:43, 4 юни 2015
  Недоумявам!!! Има нещо гнило тук...Необходимо е регулярно УЧИТЕЛИТЕ ДА СЕ ЯВЯВАТ НА ИЗПИТИ!!! Само това е спасението. Крайно време е стотици заспали баби да се напънат да се дообразоват и квалифицират. Който не издържи изпита-ВЪН! Да пасе овце, а не да осакатява деца. НЕГРАМОТНИ УЧИТЕЛИ, неграмотно поколение.Това е. Не упреквайте децата.
  • Bl
   Bludya
   8 0
   08:59, 4 юни 2015
   Време е да се върне малко уважението към учителите и децата да не са мамини синчета и дъщерички. Сигурен съм, че същите учители които са обучавали мен и приятелите ми, на които съм страшно благодарян, обучават сегашните деца. Аз бих казал, че излезнах качествен кадър, но знам какви неща си мислех за учителите ми тогава когато бях тинейджър и ме биеха хормоните. Знам и, че ако родителите ми бяха слушали мен, а не опита си, щяха да ме оставят да си мисля, че учителките едва ли не ме мразят и имат специално лошо отношение към мен, въпреки, че аз съм си бил научил урока.

   Не, те ме натискаха да уча, понякога и с по - строго отношение, възпитаха ме добре и сега съм доволен от живота си.

   Разберете родители, отговорността за образованието (няма да говоря повече за възпитание) на детето ви не се свежда до това да дадете парички на частна учителка. Интересувайте се от него, оценките, домашните му. Помагайте му, но не да му решавате домашното и то така и да не се научи да се справя само, а насочвайте мислите му в правилната посока. Давайте пример със себе си...
  • Не даскалите са виновни, те просто са дежурното извинение за всичко несполучливо в образованието. Ама требе и акъл, недоумяващий... :-)
  • З2
   З24
   6 -1
   13:51, 4 юни 2015
   Какво искате да кажете? Че децата нямат акъл?!!!! Вие не сте наред!!! Децата са прекрасни!!! Учителите са отговорни на 100% за това, което се случва. Ако образователната система "куца", те са хората, които трябва да реагират. Народни будители....Грънци....
 • 4
  Та
  танот
  0 0
  08:09, 4 юни 2015
  И като им направят едни изпити какво? Всичко ще си е пак същото. Ще се плаща ще се дават на определените лица изпитите без никакъв проблем. Старата песен на нов глад. Ще си се назначават такива, който са или платили, или на някой човек и нищо.Общо взето това ни чака за напред като гладам.Корупция, простотия и това е........
 • 5
  Ро
  родител
  6 0
  08:56, 4 юни 2015
  Защо насочваме упреците си към учители и ученици? Истината е, че задачите по математика бяха много трудни, особено от втория модул. Едната дори е нетрадиционна, която не е по силите на седмокласниците. А текстът за преразказ по БЕЛ е неподходящ както за този вид съчинение, така и за тази възраст деца. Фактът, че сривът на резултатите е в национален мащаб, доказва, че вината не е на училищно ниво. А какво да кажем за изключителната натовареност на седмокласниците, които ежедневно трябва да заучават ненужни за електронното време научни факти?! Да не осъждаме преподавателите с хулни думи,особено тези с голям опит и с отдаденост на професията! А такива учители в нашата община не са малко.
  • З2
   З24
   4 0
   13:43, 4 юни 2015
   Среден 3 е много нисък резултат! Кой ви говори за втори модул? Да си бяха решили задачите от първия, щяха да имат повече....Слаба образователна система- слаби резултати! Неграмотни деца.....Ами другите предмети? Положението е плачевно.
 • 6
  Та
  Така е!
  0 0
  09:16, 4 юни 2015
  Учебници от 100 издателства,пълни с глупости.Учители завършили по 100 начина,роднини на Директори.Родители на гурбет в чужбина.Какво да правят децата?-те нямат вина!
 • 7
  Ли
  лиско
  2 0
  14:37, 4 юни 2015
  Учителите не ви са виновни. Всичко в тази държава се неглижира, изпростява... Налагат се непрекъснато нови системи от тъпи по-тъпи, всеки пише учебници... Вземете нещата от която и да е чужда държава заедно със задължителната униформа и всичко ще си дойде на мястото. Навсякъде си личи кой е ученик, а дисциплината е казармена /имам опит от Англия и Германия/Затова като завършат абитуриентите са готови за всичко.
 • 8
  Ни
  Нина
  16 -1
  16:15, 4 юни 2015
  Скоро един експерт каза: "Докато има делегирани бюджети и директорите гледат бройката, от училищата ще излизат БРОЙЛЕРИ". Това е истината - скапана система! Има една хубава книга "Затъпяване. Скритата цел на държавното образование" от Джон Гатоу. Прочетете я. Вината на нас родителите е, че имаме прекалено голямо доверие в системата и не влагаме достатъчно грижи и лично време в образованието на децата ни.
 • 9
  Ма
  мама бг
  1 0
  18:22, 4 юни 2015
  учебните програми и писаното в учебниците -цел затъпяване ,а не образоване...твърде сложен и непонятно написан материал-в повечето случаи практически неприложими знания-на кого скъпи читатели му притрябва в живота да намира -уравнения с х ,или да решава числов израз....и т нт...

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини