От х:

Днес в x:

Царската гимназия откри с Ботев алея на великите българи

Директорът Александър Батимов открива паметника на Ботев, първи в новата Алея на великите българи

Единственото хасковско училище, което отдава почит на великите български царе, ПГДС „Цар Иван Асен II” реши да отдаде уважение на повече от една родна историческа личност и откри днес Алея на великите българи в двора на училището. Предвид днешния2-ри юни, първи там застана барелеф на поета революционер Христо Ботев, чийто гибелен ден е синоним на падналите българи за свободата на отечеството. Тържественото откриване на паметника и алеята съвпадна със звуците на сирените, които прозвучаха точно в 12 часа. С минута мълчание и спомен за стиховете на Ботев, бе почетено величието на саможертвата му и припомнен неговия паметен завет: „Само този който е свободен, може да се нарече човек“.

Това ще бъде третият паметник на Ботев в Хасково след бюста до читалище Заря и този в двора на едноименното, но вече закрито хасковско основно училище в квартал Хисаря. На Алеята на Великите Българи ще го последват паметници и барелефи на Васил Левски, Хаджи Димитър, Кирил и Методий, Цар Борис I, Хан Крум и още възрожденски и средновековни герои на българската история, лишени кой знае защо от свои паметници и именувания на училища.

Паметника на Ботев е направен изцяло от дарения. Бизнесменът от Димитровград Гочо Гочев отлива Барелефа на поета и подарява фигурите на лъвовете, монтирани около царя лъв „Иван Асен II” на неговия постамент. Георги Делчев от Хасково изработва цялата мраморна конструкция, на която е поставен барелефа. Професионалната гимназия по дървообработване във Велинград пък е предоставила матрицата за релефното изображение на Ботев. Накрая, отливането на фундамента и монтирането на паметника е дело на ученици на ПГДС от специалност „Строителство и архитектура“ под ръководството на учителя Георги Николов.

Г.Христов

Облечени като четници ученици поставиха първите цветя пред лика на воеводата
...и му отдадоха мълчалива почест
Цялото училище се стече да уважи делото и живота на Христо Ботев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    34
    34
    14 -3
    13:49, 2 юни 2015
    Браво, г-н Батимов! Поздравявам и колектива! Нямам преки наблюдения, но определено това училище е различно. Прави отлично впечатление на обществеността и провокира интереса на ученици и родители.
  • 2
    Ри
    риторичен въпрос
    3 -2
    15:07, 2 юни 2015
    а дали знаят кой е Ботев????
    • ти пък много знаеш! какво се заяждаш веднага с децата. зарадвай се на чудесната инициатива а недей да мърсиш прострастранството със себе си.
    • Fo
      Fouad
      2 -1
      15:49, 2 юни 2015
      Няма значение дали са знаели.
      Важното е, че сега ще научат.

      Това училище има стойностни изяви! Като например: Имат специална зала, в която се съхранява историята на училището, от създаването му до ден днешен.
      Някой друг да се похвали с подобно нещо? В други училища пенсионираш ли се, потъваш в забвение, независимо колко и как си работил. Хората са масово неблагодарни......
  • 3
    Jh
    jh
    3 -15
    16:36, 2 юни 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    44
    4444
    4 0
    19:20, 2 юни 2015
    Паметникът на Христо Ботев до читалище "Заря" е преместен от двора на закритото едноименно училище.
  • 5
    Ce
    centa
    0 0
    02:54, 3 юни 2015
    ахх тези оченичкии ........ммммммммммммммм
Последни новини