От х:

Днес в x:

Опозиция: Борисов имитира реформи. Вестниците в понеделник

Илиян Василев

Проблемите в енергетиката са сред актуалните теми на вестниците в понеделник.

„Над 2,02 млрд. лева заеми е отпуснал Българският енергиен холдинг (БЕХ) на своите практически неплатежоспособни дъщерни дружества и "Топлофикация София". Най-голям е дългът на НЕК - над 1 млрд. лева.
Това показва отчетът на компанията към края на първото тримесечие на 2015 г. Според документа дълговете на дъщерните компании само за година не само не са намалели, но са се увеличили с 20 млн. лв.
Отделно от това холдингът има да връща остатъка от облигационната емисия, която изтегли през м.г., в размер на 973,2 млн. лв., а до края на месеца ще изтегли нов заем от 1 млрд. лв.
Парите отново, както и тези от облигационната емисия, ще бъдат насочени към НЕК, която не може да покрива изцяло текущите си задължения и в която има дупка от близо 4 млрд. лева. Първи затъването на БЕХ забеляза кредитната агенция ФИЧ, която вече намали рейтинга на холдинга заради НЕК.
Затруднени с плащанията са и други дъщерни дружества на БЕХ - „Булгаргаз", ТЕЦ „Марица изток 2", „Мини Марица-изток" и „Булгартел", показват отчетите им за първите три месеца на годината. Общо вземанията на холдинга от дъщерните му дружества са 1,484 млрд. лева. Над 1 млрд. лева са само дълговете на НЕК. Именно с тях във финансовия отчет БЕХ покрива облигационната си емисия.
Общинската „Топлофикация София" от своя страна дължи на БЕХ 403,1 млн. лева..." - в. „Труд".

"Цялата дейност на кабинета "Борисов" във всички ресори и части на икономиката може да се нарече имитация. Това в най-голяма степен се отнася за енергетиката". Това казва Еленко Божков, енергиен експерт и член на ДКЕВР при правителството на Пламен Орешарски в коментар пред БГНЕС...
"Единственото смислено нещо, което е направено до този момент, са промените в Закона за енергетиката, отнасящи се до две неща: 1. Независимостта на КЕВР чрез избиране от Народното събрание, но само до тук, защото разделянето на комисията на два подсъстава не беше добро решение; 2. Положителните промени, които бяха направени в частта за топлофикационните централи - промяната свързана с часовата използваемост на високоефективните централи за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, както и измерването на произведената топлинна мощност.

Предоговарянето с двете т.нар. американски централи - ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" - е една изключителна бутафория и замазване на очите на обществеността. Само преди няколко дни на една пресконференция властта сама призна, че резултатът от това нескопосано действие наречено предоговаряне ще бъде една нова такса, която ще се отрази на всички български граждани - задължение на обществото към тези американски централи.
Най-големите предизвикателства са свързани със справянето с цените за крайния потребител. Това може да стане единствено, ако се развалят договорите с двете американски централи и се търси начин да се компенсира. Убеден съм, че договорите могат да бъдат развалени с помощта на ЕС. Вариант е държавата да изкупи тези две централи. За това ще бъдат достатъчни около 1 милиард, с които ще се плати на техните собственици и ще се покрият задълженията.
Другите предизвикателства са свързани с работата на възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/ и инвестициите. В момента има два големи проекта, които чакат своето решение. Първият проект е свързан с изграждането на нова мощност в комплекса "Марица Изток" - има възможност за изграждането на 600 МВт, които могат да работят поне едно 40 години. Вторият проект е изграждането на нова ядрена мощност.

Другото голямо предизвикателство е в близко бъдеще да се либерализира енергийния пазар, така че той да бъде напълно освободен от 2016 г. Трябва да заработи и енергийната борса. Защо мълчат и нищо не казват какво се случва с тази борса? Чува се, че тя щяла да излезе от състава на БЕХ и да бъде подчинена на министерството на финансите, което е един нонсенс. Подобно нещо няма в Европа"..." - в. „Сега".

Скандалът с включването на бившия ни посланик в Москва Илиян Василев в руски забранителен списък също е сред темите на всекидневниците.

„Илиян Василев: Русия не обича критиката
"Попаднах в забранителния списък на Русия, защото не се вписвам в техните представи какво трябва да прави един посланик". Това заяви бившият ни посланик в Москва Илиян Василев пред бТВ.
Преди ден стана ясно, че той е единственият българин сред 89-те имена на представители на различни държави в него.
"Форматът на българския посланик изключва правото му да прави анализи, които да са срещу официалната линия на Кремъл. Русия не дава правото на българската страна да бъде критична", поясни Василев. Той допълни, че виждането на Русия е, че след като предложи на България проект, той задължително трябва да се приеме без въпроси, свързани с икономическата му изгодност." - в. „Стандарт".

„...Василев смята, че първото му „провинение" към Русия е още от 2006 година, когато от Москва се налага промяна в много изгоден за България договор за доставка за газ. След ревизиране на клаузите, до изтичането му през 2011 години, страната ни плаща 1 млрд. долара повече.
"Тогава аз казах, че това не е начинът по който се строят равноправни отношения. Имаше начин загубата да не е 1 млрд. долара и го посочих в грами до МвНР", подчерта Василев.
Бившият посланик смята, че и негов анализ за проекта АЕЦ "Белене", от който излиза, че той няма как да е икономически изгоден, също е причина за забраната да посещава Русия.
"Много усилия положих да видя как може да стане този проект, но като видях екипа, разбрах че упражнението не е да се направи печеливш проект, а да се разпределят едни пари", каза още Илиан Василев.
Той подозира, че е попаднал в списъка по предложение на руското посолство в София.
"Това е практиката, тяхното външно министерство иска от посолствата списък с имена", каза бившият български дипломат в Москва.
Илиан Василев подчерта, че няма реципрочност в забранителните списъци на Европа и този на Русия, тъй като в първия попадат политици и бизнесмени, които имат активна роля по отношение на събитията в Украйна." - в. „Дневник".

„ЕС реагира гневно на т.нар. черен списък с 89 европейски политици, депутати, общественици и висши военни, на които е забранен достъпът до Русия. Списъкът не е обявен официално, но в петък е предоставен на мисията на ЕС в Москва след неколкократни запитвания. Сред тези 89 души е и българският гражданин Илиян Василев, става ясно от изявление на говорителя на българското МВнР. Василев е бивш български посланик в Москва.
"Списъкът с 89 имена ни бе предоставен от руските власти. Нямаме никаква друга информация - за законните основания, критерии и процеса на вземане на решението за съставянето му", заяви говорител на ЕК в събота. "Смятаме тази мярка за напълно необоснована и несправедлива, особено при отсъствието на разяснение и прозрачност". Българската страна съвместно с останалите ни партньори от ЕС ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация, се посочва в разпространеното от МВнР изявление на говорителя на българското ведомство..." - в. „Сега".

Вестниците продължават да следят ситуацията в Гърмен.

„Само 24 са законните къщи в ромската махала "Кремиковци", която се намира край гоцеделчевските села Гърмен и Марчево, съобщи Би Ти Ви. Това са установили започналите проверки след възникналото напрежение в района.
Собствениците на останалите 124 незаконни постройки са получили срок за доброволното им събаряне. Ако това не бъде направено, те ще отстранят от държавата, но притежателите им ще трябва да заплатят разходите за операцията.
Според Би Ти Ви вече има жители на "Кремиковци", които сами премахват къщите си. Междувременно община Гърмен обяви вариант за узаконяване на незаконните обекти - покупка на земята, на която са, срещу 1.20 лева за квадратен метър..." - в. „Дневник".

„Първите незаконно построени къщи в ромския квартал "Кремиковци" край село Гърмен бяха съборени доброволно от собствениците им. Ромите обявиха, че 500 души вече са напуснали страната, за да търсят временно прехрана в Гърция, предава БНР.
По-рано днес в селото започнаха съвместните проверки на няколко държавни институции. Охранявани от полицията, представители на дирекция "Национален строителен контрол", ЧЕЗ и дирекция "Социално подпомагане" започнаха съвместни проверки в ромската махала "Кремиковци". Изрядни се оказаха жителите на квартала като абонати на електроснабдителното дружество. 26 са законните партиди. Останалите къщи пък получават ток от изрядните, към което ЧЕЗ няма отношение, защото сметките се плащат.
Над сто уведомления за доброволно събаряне на незаконните постройки, са получили живеещите в ромската махала. Заради заплахата от поемане на разходите при принудително събаряне ромите сами пожелаха да си разрушат къщите и колибите..." - в. „Преса".

„Представители на държавни институции влязоха най-сетне в ромското гето на Гърмен. Съвместни проверки на място правят от строителен контрол, ЧЕЗ, РЗИ, социално подпомагане охранявани от полиция. Разбрали, че чиновниците идат, ромите се покатериха на къщите си и бързо започнаха сами да демонтират покривите, а жените изнасяха багажа от незаконните постройки. "Предпочитаме сами да ги съборим, отколкото багерите да ги рушат", казаха ромите.
Проверката установи, че само 24 къщи са законни, останалите до 150 са незаконно вдигнати...
Кметицата на община Гърмен Минка Капитанова също бе на място и съобщи, че общината започва процедура за насрочване на търг за закупуване на парцелите като допълнителна възможност за узаконяване на постройките.
Гласуваната от общинския съвет цена е 1,10 лева за кв. м.
Освен масираните проверки на институциите, които ще продължат няколко дни, създаденият по настояване на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова щаб търси подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища ромски семейства. Възможността в момента е - преместване в сградите на някои от старите училища, които са закрити.
В момента в гетото има не повече от 300 роми, останалите са напуснали... Въпреки това протестиращите от Гърмен не желаят да отменят насрочения за 2 юни митинг. Те продължават да настояват незаконните колиби да се бутнат. Някои от местните жители на Гърмен дори показват нотариални актове за земи на които ромите незаконно са вдигнали постройки. Така хората са лишени от собствеността си. Жандармерията и полицията остава на място..." - в. „Труд".

Вестниците отделят място и на предстоящите през есента местни избори.

„ГЕРБ пуска икономист срещу Азис в Кърджали
Областният управител на Кърджали Илия Илиев ще се изправи срещу сегашния градоначалник Хасан Азис в Кърджали, научи "Стандарт". Кандидатурата на Илиев вече била анонсирана официално пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Илиев е известен икономист и се ползва с голяма подкрепа в града. Според запознати имал големи шансове срещу кандидатурата на сегашния градоначалник Хасан Азис. Очаква се окончателното решение за кандидатите за всичките 265 общини в страната да бъде ясно до 10 август. За целта последната дума ще има премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. Именно той ще зачертава или допълва списъците с кандидатите до края на юли месец. Сегашните градоначалници на София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Русе, Силистра със сигурност ще бъдат предложени и за следващ мандат от партията на Генерала.
За Хасково и Ботевград например обаче все още партийците нямат изявени кандидатури. В Перник е ясно, че гербаджиите ще трябва да избират между три номинации. Във Враца най-вероятната кандидатура за местния вот ще бъде тази на сегашния зам.-министър на спорта Калин Каменов..." - в. „Стандарт".

„Жената до Бареков - Мария Календерска беше номинирана от инициативен комитет и подкрепена от „България без цензура" за кандидат-кмет на София, съобщи партията на официалния си сайт...
„Смятам да бъда граничарското куче на изхода на финансовия отдел на Столична община. Ще покажа къде са дупките и корупционните схеми без да отричам направеното и ще извадя столицата от летаргията от поговорката „Кучетата си лаят, керванът си върви", заяви Календерска.
„Издигаме млад човек, неопетнен, който да води тази битка със статуквото. Г-жа Йорданка Фандъкова е добрата фея, тя казва добрите новини, но лицето на столичния Общински съвет зад нея е като картината "Викът" на Едвард Мунк. Това е грозното лице на корупцията, в която участват всички политически сили", мотивира кандидатурата на Календерска лидерът на ББЦ Николай Бареков.
В програмата си благоевградчанката предвижда изграждането на нов студентски кампус в северната част на София, с което да бъдат привлечени западни университети да отварят филиали в града..." - в. „24 часа".

„В политиката винаги трябва да властва реализмът, така че аз лично бих заложил, че следващият кмет на София ще бъде госпожа Фандъкова. Вероятността е тя да бъде избрана с 90% и има аргументи за това. Всеки друг, който се кандидатира за кмет, може да преследва тактически съображения. Това заяви пред ТВ7 бившият външен министър Соломон Паси.
Идеята на г-жа Кунева беше да разшири базата на Реформаторския блок - да привлече хора, които не задължително са членове на партията. Така Паси коментира слуховете, че ще се впусне в битката за кмет на София от Реформаторския блок.
Другата причина е, че е обидно за град като София да има само един фаворит за кмет. Повечето кандидати ще предложат различен спектър от възможности за подобряване на града, смята политикът.
Казах на г-жа Кунева, че съм готов да й помогна, така че нека заедно с Реформаторския блок да решат как да бъда използван. .." - в. „Преса".

„Колкото повече приближава местният вот, толкова повече се отприщва желанието на партии и политици да провеждат референдуми. Идеи за допитване се лансират на много места в страната, въпреки че поводите за тях зреят отдавна и личи стремеж темата да се експлоатира предизборно.
Най-активна е БСП. Структурата на социалистите в Габрово поиска референдум за планираното закриване на тролейбусните линии в града. Премахването на този вид транспорт е по предложение на кмета Таня Христова (ГЕРБ) и бе гласувано на последната сесия на общинския съвет...
Кърджалийската структура на БСП също лансира референдум - за отделянето на село Перперек в самостоятелна община. Това също е стара идея. Още през 1999 г. местните хора събират подписи за обособяването на селището...
Патриотичният фронт има подобни идеи за Исперих - да отдели града в отделна от селата община. Така щяло да се намали влиянието на ДПС. Затова и там се подготвя кампания за събиране на подписи за референдум.
Тези дни пък младежката структура на ВМРО-Русе излезе с брадясалата идея за референдум за смяна на името на връх Мусала.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов също готви своебразно допитване - за това дали да се кандидатира отново. Инициативата ще бъде организирана от неговата коалиция, която носи името на града. Пред Медиапул той обяви наскоро, че ще бъдат отправени три въпроса - подкрепяте ли предложението Петър Паунов да се кандидатира за кмет; подкрепяте ли продължаването на привличането на инвестиции в общинската собственост; какво трябва да се подобри в работата на община Кюстендил. Паунов излезе с много интересно обяснение за своеобразния референдум - отдавна смятал, че изборните длъжности трябва да се ограничат до два мандата, но можел да се кандидатира, ако хората го пожелаят за трети." - в. „Сега".

Източник: questona.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини