От х:

Днес в x:

БЕХ поиска държавата да плати на НЕК 933 млн. лв. за „Цанков камък”

 Министерството на енергетиката преговаря с финансовото ведомство за изплащане на направената от НЕК инвестиция в строежа на язовир „Цанков камък" и новия път Михалково-Девин на мястото на залятото от новия водоем шосе, като част от проекта за хидровъзела „Цанков камък", които обаче са публична държавна собственост. Целта е потъналият в дългове обществен доставчик на електроенергия да възвърне вложението си и да може да се разплаща, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред парламентарната енергийно комисия в рамките на блиц контрола в отговор на въпрос на депутата от „БСП лява България" Таско Ерменков за възможността на държавата да върне на НЕК 900 млн. лв. за „Цанков камък" и с тези пари електрическата компания да покрие задълженията си към американските топлоцентрали „Ей И Ес Гълъбово" и „КонтурГлобал Марица Изток 3".

Заради цената от 120 млн. евро, построеният от НЕК 21-километров път край хидросъоръжението бе наречен „платинен" от премиера Бойко Борисов по време на първия му мандат. За самия язовир „Цанков камък" също са изхарчени над 130 млн. евро, но и двата обекта са предадени безвъзмездно на държавата. Отделно компанията е плащала за отчуждаване на земи и гори, за строежи на отбивни тунели за реката и временни пътища. Общо хидровъзелът излезе близо 500 млн. евро, но част от съоръженията остават собственост на НЕК.
Идеята е с изкупуването на инвестициите в публичните обекти, на НЕК да не й се налага да тегли голям заем по задължението си да плати до 30 юни на „Ей И Ес" и „КонтурГлобал" забавените фактури за около 700 млн. лв., ако иска да плаща по-малко за изкупувания по дългосрочни договори ток.

По думите на Петкова пред депутатите, за месец и половина тези борчове са набъбнали с 50 млн. лева. В сряда шефът на „Българския енергиен холдинг" Жаклен Коен заяви, че „растат с всеки час".

Още при подписването в началото на април на споразумението за сваляне на тези цени, на които енергийният регулатор разчита за задържане на тарифите за домакинствата, стана ясно, че за погасяването на дълговете на НЕК ще е нужен заем.

След като преди два дни зам.-министърът на енергетиката Николай Николов заяви, че БЕХ ще търси синдикиран заем за 1 млрд. лв. от няколко банки, сега Петкова каза, че плановете са за мостов кредит с държавна гаранция. Подобна схема с мостово финансиране БЕХ вече разигра при подготовката на облигационния си заем за 500 млн. евро през 2013 г., когато „СитиГруп" в рамките на ангажимента си да пласира емисията даде на БЕХ 195 млн. евро предварително, за да уреди дълга на НЕК към БНП-Париба, взет за подготовката на строежа на АЕЦ „Белене", тъй като падежът му беше преди оформянето на книжата. Според запознати, тогава закупилите облигации са инвестирали при условия на сигурност на вложенията им, равни на държавни гаранции.

Теменужка Петкова обясни, тегленият през октомври 2013 г. облигационен заем е бил отпуснат при определени условия, поставени пред холдинга. Сега трябва да се съобразим с тях, водим разговори с финансовия министър за предоставяне на държавна гаранция, за да може да се тегли заем при най-благоприятни условия, посочи тя.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини