От х:

Днес в x:

21 °C

На България се падна да приеме още 788 мигранти

ЕК може да предложи нова схема за разселването на мигранти, ако България бъде залята внезапно от бежанска вълна.
Комисията предложи днес схема за разселване на 40 000 законно приети в Италия и Гърция имигранти, пристигнали от Еритрея и Сирия. 

На пресконференция еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос обясни, че България би следвало в следващите две години да приеме 788 мигранти, от които 572 от пристигналите в Гърция и Италия. 

Срещу всеки приет имигрант ЕС осигурява 6000 евро помощ за държавата домакин. 

"Не предлагаме да бъдат определени квоти. Не харесваме тази дума и никога не сме я използвали. Става дума за солидарност, но всяка страна-членка сама ще решава на колко души може да даде статут на бежанци", 
коментира Аврамопулос. 

По думите му, ако България бъде внезапно залята от имигрантска вълна, ЕК може да предложи на останалите държави в ЕС да поемат част от тази тежест. 

"Дали такава внезапна вълна се е появила, ще оценяваме случай по случай", поясни той. 

Аврамопулос добави, че при отчитането на внезапен имигрантски прилив, България може да бъде изключена от механизма за разселване, т.е. от нашата страна да не се очаква да приема мигранти, пристигнали в други държави. 
Допълнително България в такъв случай би могла да получи спешна помощ от ЕС.

"Говорим днес за криза в Средиземноморието. Утре следващата криза може да бъде в Черно море, може България и Румъния да бъдат изправени пред същия проблем. Ако е необходимо, механизмът за разселване ще засегне и тази част на Европа", заяви еврокомисарят.

България миналата година е дала убежище на 7020 мигранти, като над 90 на сто от са сирийци.

Вчера генералният директор на Международната организация по миграция Уилям Суинг призова Европейския съюз да приеме много повече хора. 
Над 80 000 мигранти са стигнали до европейските брегове от началото на годината. 

Идеята за преразпределяне на имигрантите предизвика възражения в много държави като Франция, Испания, Унгария, Прибалтийските републики, а Великолбритания заяви, че изобщо няма да приеме бежанци. 
За влизане на плана в сила е нужно съгласието на 18 от 28-те страни-членки. 

Междувременно италиански съд постанови доживотна присъда за трафикант на мигранти от Тунис. Това е първото по рода си съдебно решение. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ба
  БАЙ УЙ
  2 0
  21:02, 27 май 2015
  Няма оттърване нито от местни нито от вносни ******и.ловните дружини да се стягат за преждевременно откриване на сезона и то само за вреден дивеч.ловното да орпределят цена за бройка и да стартира кампанията да изчистим българия за един ден.

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
13 юли 2020

Случаен виц

Последни новини