От х:

Днес в x:

На България се падна да приеме още 788 мигранти

ЕК може да предложи нова схема за разселването на мигранти, ако България бъде залята внезапно от бежанска вълна.
Комисията предложи днес схема за разселване на 40 000 законно приети в Италия и Гърция имигранти, пристигнали от Еритрея и Сирия. 

На пресконференция еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос обясни, че България би следвало в следващите две години да приеме 788 мигранти, от които 572 от пристигналите в Гърция и Италия. 

Срещу всеки приет имигрант ЕС осигурява 6000 евро помощ за държавата домакин. 

"Не предлагаме да бъдат определени квоти. Не харесваме тази дума и никога не сме я използвали. Става дума за солидарност, но всяка страна-членка сама ще решава на колко души може да даде статут на бежанци", 
коментира Аврамопулос. 

По думите му, ако България бъде внезапно залята от имигрантска вълна, ЕК може да предложи на останалите държави в ЕС да поемат част от тази тежест. 

"Дали такава внезапна вълна се е появила, ще оценяваме случай по случай", поясни той. 

Аврамопулос добави, че при отчитането на внезапен имигрантски прилив, България може да бъде изключена от механизма за разселване, т.е. от нашата страна да не се очаква да приема мигранти, пристигнали в други държави. 
Допълнително България в такъв случай би могла да получи спешна помощ от ЕС.

"Говорим днес за криза в Средиземноморието. Утре следващата криза може да бъде в Черно море, може България и Румъния да бъдат изправени пред същия проблем. Ако е необходимо, механизмът за разселване ще засегне и тази част на Европа", заяви еврокомисарят.

България миналата година е дала убежище на 7020 мигранти, като над 90 на сто от са сирийци.

Вчера генералният директор на Международната организация по миграция Уилям Суинг призова Европейския съюз да приеме много повече хора. 
Над 80 000 мигранти са стигнали до европейските брегове от началото на годината. 

Идеята за преразпределяне на имигрантите предизвика възражения в много държави като Франция, Испания, Унгария, Прибалтийските републики, а Великолбритания заяви, че изобщо няма да приеме бежанци. 
За влизане на плана в сила е нужно съгласието на 18 от 28-те страни-членки. 

Междувременно италиански съд постанови доживотна присъда за трафикант на мигранти от Тунис. Това е първото по рода си съдебно решение. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    БАЙ УЙ
    2 0
    21:02, 27 май 2015
    Няма оттърване нито от местни нито от вносни ******и.ловните дружини да се стягат за преждевременно откриване на сезона и то само за вреден дивеч.ловното да орпределят цена за бройка и да стартира кампанията да изчистим българия за един ден.
Последни новини