От х:

Днес в x:

Спряха енергийни мощности след слабо потребление и износ

Част от производствените електроенергийни мощности са спрени заради ниското потребление на ток в страната и малкия износ, предаде БНР.
В момента потреблението на ток се движи между 3000 и 4000 мегавата, а износът е около 600 мегавата. Тованиско потребление и малък и износ са и причината част от блоковете в някои от най-големите ни ТЕЦ-ове да не работят, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов.

Производството, което можем да си позволим, трябва да отговаря на потреблението, което означава, че "евентуално биха могли да се наложат ограничения на производствени мощности", добави Йотов. 

Той уточни, в момента работят 4 от 8-те блока в "Марица Изток 2", два блока не работят и в "Марица Изток 3 Контур Глобал". 

По същата причина и ремонтираният 1000-мегаватов 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще заработи,но не с цялата си мощност. По план той трябва да влезе в паралел с електроенергийната система на 20 май.
 
До 700 мегавата ще бъде максимумът на натоварването на ремонтирания блок, каза още Иван Йотов. 

Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията смята, че спадът в потреблението на ел.енергия е сходен на предходните години

"Оживлението (в икономиката) де факто е от последните няколко месеца, но заедно с него има и промяна в цените, които тръгнаха нагоре и съответно нови искания за повишаване на цените на електроенергията. Така че очакванията на хората са свързани с по-високи цени, което, естествено, означава и продължаващи опити да бъдат намалени тези разходи като се намалява потреблението", коментира Стефанов.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини