От х:

Днес в x:

10 съвета за увеличаване силата на ума

 

Ако искате по-остър ум, започнете да се грижите за мозъка си и неговото благоденствие, казва Даниел Амен автор на Magnificent Mind at Any Age.

Ето неговите съвети:

1. Разчупете рутината

Мийте зъбите си с лявата ръка, ако сте десничари, тичайте назад и се стремете към всичко, което ви кара да загърбите ежедневния си модел на поведение. Правейки това ще стимулирате нови части от мозъка си, казва д-р Амен.

2. Хидратирайте ума си

Мозъкът ви се състои от 80% вода и ако не е достатъчно хидратиран невроните не могат да работят правилно. Пийте поне 8 чаши вода дневно и избягвайте прекомерната консумация на алкохол и кофеин.

3. Спете поне 7 часа

Учените са установили, че тези, които спят поне 7 часа проявяват значително по-увеличена мозъчна активност. Липсата на сън се отразява на способността за учене, концентрацията и паметта.

4. Накарайте мозъка си да мърка

Осигурете спокойствие и яснота на мозъка си чрез техники за медитивно коремно дишане: вдишвайте бавно, като позволите на стомаха си, не на гръдния кош да се издига, след това издишайте. Практикувайте тази техника поне 10 минути.

5. Танци, танци, танци

Много малко дейности могат да стимулират по-широк набор от мозъчни системи от танцуването. Танцът изисква всичко, от координация и организация до планиране и преценка.

6. Ограничете гледането на телевизия

Хората, които гледат телевизия два часа или повече дневно са изложени на по-голям риск от развитие на Алцхаймер в сравнение с тези, който гледат по-малко.

7. Присъединете се към група за четене

Четенето е добро за мозъка, само когато включва и съхранение и извличане на информация. Затова присъединяването към групи за четене е полезно. А социалния аспект на тези групи усилва конгитивната функция.

8. Борете се с болката умно

Хората, които приемат ибупрофен е с 44% по-вероятно да развият Алцхаймер според ново проучване. Внимавайте и с парацетамола, той влияе на функцията на черия дроб, намалявайки производството на антиоксиданта глутатион, който е особено важен за правилното функциониране на мозъка.

9. Оттървете се от негативните мисли

Негативните мисли активират областите от мозъка отговорни за тревожността. Те увеличават и производството на стрес хормони, които убиват мозъчните клетки. Всеки път като негативните мисли влезнат в ума ви, запишете ги и си съставете план как да ги коригирате.

10. Секс

Тези, които правят секс поне 2 пъти седмично е с 50% по-малко вероятно да получат сърдечен удар, от тези, които го-правят по-рядко, твърдят учените. Това е така, защото каквото е добро за сърцето е добро и за мозъка. При секса също се освобождават вещества на доброто настроение, които борят стреса.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини